Радев призова за реакция срещу дискриминацията на българи в Северна Македония

14:14, 22 фев 21 / Политика 25 2162 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Размяна на позиции между президента Румен Радев и външно министерство по темата Северна Македония.

Пръв държавният глава призова за „своевременна реакция от отговорните институции“ по повод сигналите на наши сънародници от югозападната ни съседка за важни проблеми, пред които са изправени. При Радев е получено писмо от етнически българи от Република Северна Македония, в което изразяват загриженост от продължаващото им дискриминиране.

Как стихотворение на Ботев стана македонска песен без автор?

Според президента уважението към свободното право на самоопределение на сънародниците ни, които въпреки всички репресии през тоталитарното  минало, са съхранили и продължават открито да изявяват своята българска национална идентичност, е ключова стъпка в развитието на добросъседските отношения между двете държави.

Румен Радев изтъкна, че над 100 хил. граждани на Република Северна Македония имат българско гражданство, придобито на базата на свободно волеизявление и документално удостоверяване на техния български етнически произход. Хиляди други са в процедура на разглеждане на заявленията им за придобиване на българско гражданство. „Тези обективни факти очакваме да намерят израз и в противодействието на официалните власти в РСМ срещу тревожните измерения, които взима езикът на омразата срещу България и българите там“, заяви президентът и подчерта, че българите трябва да имат равни права с тези на останалите граждани на страната в съответствие с най-високите световни и европейски стандарти.

От МВнР отговориха на призива на президента, като му напомниха, че винаги са реагирали на подобни сигнали на всички дипломатически нива и често съобщават публично за тези свои действия.

Изразяваме удовлетворение, че държавният глава споделя нашата позиция, че Република Северна Македония трябва да уважава правото на самоопределение на всички свои граждани, включително тези с българско самосъзнание“, заявиха от министерството.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама