Ресторантите отварят на 1 март, нощните заведения - на 1 април

11:12, 24 фев 21 25 3479 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Ресторантите ще отворят от 1 март при капацитет от 50%, до 6 човека на маса и ще работят до 23.00 часа с клиенти. Запазва се ограничението от 15 човека за организирани частни събития като сватби и кръщенета. Това стана ясно след работна среща между министрите на туризма и на здравеопазването и представители на туристическия бранш. 

От 1 март отпада и забраната за организирани пътувания в страната. Организираните посещения зад граница ще бъдат разрешение от 1 април, съобщиха от Министерството на туризма.

Работещите в туристическия сектор ще бъдат ваксинирани приоритетно, като предстои представителите на туристическия сектор да предоставят в Министерството на туризма приблизителни бройки на желаещите да се ваксинират. По-рано браншовите асоциации Сдружение на заведенията в България (СЗБ) и Българска асоциация на заведенията (БАЗ) излязоха с обща позиция,в която категорично заявяват, че няма да принуждават служителите им да се ваксинират, тъй като това е  въпрос на личен избор.

 

По-рано, по време днешното правителствено заседание, стана ясно, че властта отлага с две седмици отварянето на нощните заведения и вместо от 14 март, баровете и дискотеките ще заработят от 1 април.

Близо 150 000 са ваксинираните до момента български граждани, като само за ден са имунизирани над 17 000 желаещи, а над 200 000 са оздравелите пациенти с COVID-19. С това темпо на ваксинация и с този щит от 350 000 души, който имаме пред пандемията, на 1 март ресторантите и игралните зали ще бъдат отворени, а от 1 април ще заработят и нощните заведения, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. 

В следващата заповед на министъра на здравеопазването ще бъде разрешено организирането на събития и конгреси при капацитет от 30%. По информация на бранша ще е нужен определен период от време за подготовка, като на практика събития очакваме да има след 20 март.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама