Вече и задочниците ще имат право на студентско общежитие

14:06, 24 фев 21 25 2361 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Въвеждане на централизирана електронна система за контрол на храненето в студентските столове предвиждат нормативни промени, одобрени от Министерския съвет. Чрез системата ще се завиши контролът при осигуряване на социално-битовите услуги за студентите, както и при проследяване на целевото разходване на държавната субсидия за храненето на обучаващите се. Създаването на базата данни е допълнителен модул към изградената вече система за заетост на студентските общежития.

Друга промяна дава възможност на университетите да сключват договори със специализирани фирми за осъществяване на студентско столово хранене. Правата и задълженията на страните ще се уреждат в договори между тях при спазване на изискванията на наредбата, пише в решението на правителството.

Преподава ли се омраза срещу малцинствата в Софийския университет?

Предвид значителното намаляване на броя на студентите в редовна форма на обучение през последните няколко години отпада необходимостта от предоставяне на парична помощ при свободно наемане на квартира от студентите. Право за ползване на общежитие имат всички студенти, докторанти и специализанти във висши училища и научни организации, независимо в каква форма на обучение са записани.

С акта на Министерския съвет се прави и изменение на друго постановление, с което се увеличава коефициентът, по който се умножава базовият норматив за издръжка на обучението на студенти в професионални направления "Растениевъдство", "Растителна защита" и "Животновъдство" от 5,00 на 5,30.

Разширява се и обхватът за финансиране на всички студенти и докторанти, обучаващи се по професионални направления „Теория и управление на образованието“, „Икономика“, „Администрация и управление“ и „Туризъм“. За всички обучаващи се в тях коефициентът вече ще е 1,6.

Промяната се налага заради необходимостта от инвестиции в области на висшето образование за подготовка на специалисти, от които се нуждае българската икономика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама