Как ще се гласува с документи, изтекли преди извънредното положение, питат от „Демократична България“

13:18, 25 фев 21 / Новият парламент 25 1654 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Демократична България“ пита ЦИК как ще гласуват българите с документи, изтекли преди извънредното положение. Настояват избирателната комисия да укаже ясно как ще гласуват българските граждани, чиито документи са изтекли преди или точно на 13 март 2020 г., когато в страната бе обявено извънредно положение заради коронавируса.

На 23 февруари ЦИК се произнесе, че „избирателите, чиито срок на валидност на личните документи за самоличност е изтекъл или изтича в периода след 13 март 2020 г. имат право да гласуват на изборите за народни представители на 4 април 2021 г. по време на извънредна епидемична обстановка, като удостоверяват самоличността си пред секционните избирателни комисии в страната и извън страната с лична карта или паспорт, като не се изисква удостоверение за издаване на лични документи по чл. 263 от Изборния кодекс“.

Хората с изтекли документи след 13 март 2020 г. ще могат да гласуват

Според „Демократична България“ има неясноти в извънредния закон в частта, която урежда как в условията на извънредна епидемична обстановка ще гласуват хората с изтекли документи за самоличност. Разпоредбата създава объркване, защото казва, че ще може да се гласува без удостоверение за издаване на лични документи, когато те са изтекли, „независимо от изтичането на сроковете“. Не се разбира обаче точно кои са тези срокове.

Налице е затруднение пред тези хора да упражнят правото си на глас, защото не е ясно как те ще установят самоличността си пред секционните избирателни комисии (СИК) в изборния ден и съответно как точно ще упражнят правото си на глас. Този въпрос не може да бъде оставен без отговор и изцяло на преценката на СИК в изборния ден. Например, на наши граждани, които живеят в чужбина, се налага да пътуват стотици километри до изборната си секция и е недопустимо да няма ясно и категорично указание как да гласуват, ако имат документи, чиито срок на валидност е изтекъл точно на 13 март или преди тази дата", пишат Демократична България" до ЦИК.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 14:14, 25 фев 21

А ще се намери ли начин да озаптим ДБ с всекидневните си активности, че станаха досадни?!

2 Петър 21:23, 25 фев 21


ДБ питат както обикновено, за да се чува за тях. Това не е работа, а излагация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама