Очевидци на катастрофата с Милен Цветков с противоречиви показания

16:10, 26 фев 21 25 2052 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Очевидци на катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, не бяха единодушни пред съда дали шофьорът на джипа Кристиан Николов е оказал първа помощ или точно обратното - стоял е до автомобила си и е търсил нещо в него. На днешното съдебно заседание пред Софийския градски съд бяха разпитани десетина свидетели, които са видели сблъсъка - някои от тях са слезли да помогнат, други са останали в автомобилите си.

Почти всички твърдят в показанията си, че е последвал силен удар, подобен на взрив, а заради него две от стъклата на таксиметров автомобил са се счупили, пише „Дневник“.

Делото за смъртта на Милен Цветков: Според защитата Кристиан Николов може да е бил упоен

"Видях джипа, който идваше с над 100 км./ч и очаквах да спре рязко в последния момент, защото светофарът беше червен. Нямаше спирачки, нямаше и спирачен път. Вместо това помете автомобила на Милен Цветков и го измести в средата на кръстовището", спомни си един от очевидците на катастрофата. Той заедно с други шофьори са се притекли на помощ на журналиста. Първи до автомобила му се е оказал охранител в мола, който минути преди сблъсъка излязъл да пуши. Отворил вратата, за да види дали има пострадали.

Велосипедист, който също се озовал на кръстовището на 19 април м.г. около 18.00 ч., също тръгнал към колата на Цветков. "Извиках на охранителя да не се опитва да извади шофьора. Имам няколко курса за долекарска помощ и това не е препоръчително, защото не знаем какви травми има. Предложих да изчакаме линейката", обясни велосипедистът пред съдебния състав. Милен Цветков е бил в съзнание, но е бил в шок.

"Не можеше да отговори на нито един от въпросите, каза само, че е добре. Имаше травма на тила, но нямаше други видими наранявания. Видяхме, че на задната седалка има детско столче и питахме дали има дете в колата, но той даде знак, че няма", разказаха още очевидците на катастрофата. Някои от тях обаче усетили силен мирис на газ и се притеснявали, че колата може да се взриви.

Кристиан Николов към близките на Цветков: Съжалявам за случилото се

"Задната част на автомобила му беше смазана, а газовата бутилка беше стигнала почти до главата му", спомниха си още свидетелите. Тогава попитали журналиста може ли да излезе, откопчали колана му и му помогнали като го завели да седне до тротоара. Показанията на свидетелите обаче се разминават за това какво е правил Кристиан Николов и спътниците му Симона Цанкова и Георги Иванов - синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Според някои от свидетелите Кристиан стоял до джипа и търсел нещо в него като изобщо не е направил опит да помогне на Милен Цветков.

"Излезе с доста енергия от колата, не знам дали заради адреналина или заради друго", "Беше много странна реакция - и тримата търсиха нещо под седалките", а на въпрос на един от очевидците дали той е шофирал, Николов отговорил: "Моята кола я карам единствено и само аз". Казвал, че не е разбрал какво се е случило и искал да го оставят, защото бил в шок. Свидетели го описват като уплашен, притеснен и дезориентиран, но повечето не са усетили миризма на алкохол от него.

Други свидетели пък са категорични, че Николов е слязъл сам от автомобила, Георги Иванов прескочил през шофьорската седалка, защото вратите на джипа били затиснати от оградата и не е било възможно да се отворят достатъчно. Цанкова, която е била на задната седалка, излязла с помощта на един от свидетелите.

"Отидох при тях и попитах как са и има ли ранени. Казаха, че са добре. После се върнах към пострадалия, за да помогна, а шофьорът на джипа беше с нас. Свали обувката си и я сложи под главата му. Опитваше се да му направи изкуствено дишане и сърдечен масаж", обясниха други свидетели. Няколко от очевидците са се обадили на спешния телефон 112, за да извикат линейка. Някои от тях са останали до пристигането на полицията.

"Някой каза, че спътника на шофьора от джипа е избягал. Чудих се дали да тръгна да го гоня, но нямаше смисъл. Шофьорът беше при нас, а и реших, че мога да бъда по-полезен, ако остана на кръстовището", разказа още един от очевидците.

Пред съда показания даде и съсед на Николов, който разказа, че в нощта преди инцидента е имало купон със силна музика в къщата. Той обясни, че около 2.00 ч. през нощта погледнал и се скарал на компанията, че са много шумни, като поискал да затворят прозорците и да намалят музиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама