Математиката на Сачева: Държавата подкрепила хората с 5 млрд. лв. по време на кризата

11:59, 27 фев 21 / Политика 25 2301 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Почти 5 млрд. лв. са разплатени по мерките на над 1 млн. души за подкрепа със справянето с кризата от Covid-19. Тази впечатляваща сметка направи социалният министър Деница Сачева в ефира на bTV.

Да видим какво включва уравнението на социалния министър:

1 млрд. лв. са изплатени по мерките 60/40 и 80/20 за хотелиерство, ресторантьорство и туризъм + 30 млн. лв. са изплатени за 580 в сектора на транспорта + 25 млн. лв. са отпуснатите през Министерството на културата средства за културните дейци/ + около 700 млн. лв. са разплатени през Министерство на икономиката + почти 300 млн. лв. в процес на разплащане +  близо 900 млн. лв. за онези допълнителни 50 лв. за пенсионерите = около 3 млрд.

До 5 млрд. обаче има още много, затова Сачева добави към сметка и средствата по програмите „Топъл обяд“ и „Патронажна грижа“, за личните асистенти и за отопление –  програми, които съществуват от години и нямат нищо общо с ковид кризата.

151 нови милионери у нас през пандемичната 2020 г.

Quote Icon „Благодарение на това, което правим, кризата се понася много по-леко, на фона на много други европейски държави“. Деница Сачева

Сачева бе категорична, че правителството е направило това, което зависи от него „в най-добрия мащаб и размер“. „Дори има натиск за още плащания, ние трябва да намерим тънка симетрия между целите и ресурсите", каза още тя.

Социалният министър обяви, че добавките от 50 лв. към пенсиите ще останат и през април, като тогава ще се изплатят и по 120 лева за хората, които са под линията на бедност – за хранителни продукти.

По думите на Сачева кризата ще има влияние върху изборите, темпът на ваксинация обаче в никакъв случай няма да се използва за предизборни цели.

Не за първи път Деница Сачева впечатлява с начина, по който борави с цифрите. Само преди дни на фона на постоянния ръст на хоспитализирани с Covid-19 тя оправда решението за разхлабване на мерките с спада на новозаразените на дневна база. „Имаме известно намаление на броя на заразените при днешния отчет спрямо вчерашния (1800 спрямо 1925 като абсолютно число и 13,81% спрямо 14,05% на дневна база). Тази тема е изключително трудно поради факта, че трябва да се намери верният баланс, но смятам, че ако ресторантите се отворят със съответните ограничения, няма да има проблем“, заяви тогава тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама