Писателят Георги Господинов с награда за принос към европейската литература

18:40, 27 фев 21 / Култура 25 4306 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Писателят Георги Господинов спечели ново европейско литературно отличие. Българският автор е носителят на наградата Usedom за 2021 г. Тя се връчва за принос към развитието на европейската литература и диалог.

Георги Господинов е избран за победител от жури с председател носителката на Нобелова награда Олга Токарчук. Тя самата е сред европейските писатели, получавали наградата, заедно с имена като Саша Станишич, Йоана Батор, Джени Ерпенбек, Илия Троянов.

В мотивите си за решението журито пише: Георги Господинов е значим и неповторим глас в европейската литература. Неговото творчество - фрагментарно, пълно с меланхолия и острота - стъпва върху най-добрите традиции на централноевропейската проза с нейната неунищожима нужда да разкрива нови и нови пластове на човешкия опит“.

Превеждат новия роман на Георги Господинов на 12 езика

Отличието си Господинов ще получи през април в рамките на Дните на литературата на остров Узедом, който събира полската и немска граници. Островът има стара литературна слава и е бил любимо място на Томас Ман, съобщи БНТ.

По време на фестивала Господинов ще има свое четене на 17 април. Планирано е подобно събитие и с участието на Олга Токарчук, известният философ Петър Слотердайк, Навид Кермани и други.

„Това е моето коледно чудо“ от Георги Господинов

За Георги Господинов това е поредната значима европейска награда, която получава. През 2019 г. той спечели полската награда "Ангелус" за романа си "Физика на тъгата", а три години преди това и швейцарската "Ян Михалски", в конкуренция с писател от ранга на Джулиан Барнс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама