„Алфа Рисърч“: Увеличава се разликата между ГЕРБ и БСП

10:36, 02 мар 21 / Новият парламент 25 2104 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Три дни преди началото на предизборната кампания за 45-ото Народно събрание се увеличава разликата между ГЕРБ и БСП. Статистически значима преднина от пет пункт на ГЕРБ (28.5%) пред основния електорален конкурент БСП (23.2%) Оспорвана надпревара между ДПС (12.5%) и „Има такъв народ“ (13.3%) за третото място.

Висока вероятност за шест и дори седем партиен парламент, ако кампанията затвърди и увеличи подкрепата за „Демократична България“ (5.7%), коалицията на Мая Манолова (4.5%) и ВМРО (3.7%).

„Алфа Рисърч“: Шест партии в следващия парламент

Това показват данните  от национално представително проучване на Социологическа агенция „Алфа Рисърч“, съфинансирано от агенцията и bТV. Анкетирани са 1013 пълнолетни граждани в периода 26 февруари – 1 март чрез пряко стандартизирано интервю с таблет, което позволява събирането на данните в реално време и регистрирането на най-последните промени в обществените нагласи. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование.

Избирателната активност

Към момента 52.5% от пълнолетните българи заявяват, че със сигурност ще участват в изборите. Налице е лек ръст от 3 на сто спрямо предишното проучване на „Алфа Рисърч“. Той се дължи на мобилизацията от последните три дни, след оповестяването на голяма част от партийните листи и предизвикания от тях засилен интерес към персоналните двубои. Регистрираната от проучването електорална картина е с най-голяма степен на валидност при запазване на тази избирателна активност, или при участие на около 3 – 3.2 милиона души.

Същевременно, 15% от решилите да гласуват все още не са направили своя окончателен избор „за кого“ и ще вземат решение в рамките на кампанията. При сближени позиции на редица от партиите, то може да наклони везните в една или друга посока буквално до последния момент.


Снимка: „Алфа Рисърч“

„Екзакта”: Пет сигурни партии в следващия парламент

Дистанцията между водещите политически сили и тежестта на първите „четири“

В началото на кампанията ГЕРБ има достатъчно комфортна преднина пред БСП от пет пункта сред твърдо решилите да гласуват. Ако тази преднина се запази и още повече, ако се увеличи,  ГЕРБ има шанс да спечели около една трета от депутатските мандати (80-85) и да се заяви отново като силен претендент за участие в управленска коалиция. Ако пък се реализира формулата „всички срещу ГЕРБ“, то той би бил силна опозиция, а шансовете за устойчиво мнозинство с участието на три до четири от останалите партии, не могат да бъдат оценени като особено високи.

В тази ситуация ролята на следващите две партии със заявка за силно парламентарно представителство – ДПС и „Има такъв народ“, ще бъде ключова. Партията на Слави Трифонов се характеризира с по-големи амплитуди, тъй като, от една страна, събира избиратели от почти всички политически сили, а от друга -  привлича основно младежкият вот, който е твърде несигурен и изменчив. Структурата на вота за ДПС е коренно различа – Движението разчита на твърди избиратели и устойчива подкрепа. След елиминирането на прекия конкурент, ДОСТ, който му отне почти 100 000 гласа на предишните парламентарни избори, ДПС възвръща обичайната си предизборна мобилизация. Следейки темпа на нарастването ѝ, не може да се изключи до изборите подкрепата да се увеличи още.



Снимка: „Алфа Рисърч“

Честността на вота

Към момента обществените нагласи са като цяло спокойни -  23% смятат, че изборите ще са честни, още 45% - че дори и да има нарушения, те няма да повлияят съществено на крайните резултати. Запазват се обаче една четвърт радикални настроения, според които нарушенията ще са сериозни и многобройни. Процент, който не бива да бъде пренебрегнат нито от ЦИК, нито от изборната администрация и партиите.

Снимка: „Алфа Рисърч“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама