След голямото отваряне: Инспекцията по труда тръгва на проверки по заведения и хотели

17:15, 02 мар 21 25 1924 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Инспекцията по труда засилва проверките в ресторантьорството и хотелиерството. От контролния орган обясняват, че с отварянето на заведенията са се активизирало наемането на работна ръка. 

Докато браншът не работеше заради противоепидемичните мерки стана ясно, че голяма част от персонала, зает в сектора, работи без трудови договори. Това беше и причината тези хора да не вземат и помощи по мярката „Запази ме“. 

„Фактът, че епидемичната обстановка все още не е отменена създава несигурност в работата на заведенията, което повишава риска от използване на недекларирана заетост. За да гарантира спазването на трудовото законодателство, контролните органи засилват проверките“, уточняват от ГИТ. 

От контролния орган предупреждават служителите, че трябва да получат екземпляр от трудовия си договор, подписан и от двете страни, копие от уведомлението за регистрацията му в НАП и копие от длъжностната характеристика. За да са сигурни, че работодателят им е коректен. 

При установяване на служител без трудов договор минималната санкция за собственика е 1500 лв. Това нарушение ограничава и възможността на нарушителите да участват в обществени поръчки в следващите три години.

Инспекцията по труда напомня, че дори в условията на извънредна епидемична обстановка работодателят няма право едностранно да изпраща персонала в неплатен отпуск.

Работещите не следва да подписват и документи, с чието съдържание не са съгласни.

  • заявления за неплатен отпуск;
  • на договори за непълен работен ден, когато реално работят по 8 и повече часа или за по-ниско от реално получаваното възнаграждение;
  • заявления за прекратяване на договори по взаимно съгласие, ако това не е по тяхно желание.

От една страна това води до загуба на осигурителни права за тях, а от друга – с подписа си те са се съгласили да полагат труд при по-неблагоприятни условия, с което се ограничават възможностите на Инспекцията по труда да приложи мерки за гарантиране на пълните им трудови права. 

Снимка:CanstockPhoto

Над 1000 проверки за спазване на противоепидемичните мерки

Над 1000 проверки за спазване на противоепидемичните мерки в търговски обекти – заведения,  хранителни и нехранителни магазини, са направени вчера в столицата. Контролира се спазването на дистанция, отстоянието между масите и столовете и носенето на индивидуални предпазни средства – маски за персонала на заведенията и за персонала и клиентите на магазините. Вчера беше първият ден, в които заведенията възстановиха своята работа.

Екипи на СДВР и СРЗИ  са проверили 136 търговски обекта и са съставили 27 акта за нарушения и 110 предупредителни протокола. Екипите на Столичния инспекторат са проверили 898 обекта в столицата и са съставили 2 акта, съобщиха от Столичната община.

През вчерашния ден СДВР са проверили и 471 карантинирани лица  за спазване на карантината, информират от Столичната община.

Със заповед на министъра на здравеопазването се увеличава броят на леглата за лечение на пациенти с Ковид-19 в болниците на територията на столицата. Общинските болници разкриват 80 допълни легла. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама