Теодор Ушев: В България и да се роди голям талант, ние ще го задушим

11:12, 07 мар 21 / Култура 25 4949 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Напрежението по време на номинации за кинонагради според аниматора Теодор Ушев е много голямо и в такива моменти е много важна подкрепата.

„Хората на изкуството са толкова добри, колкото е обществото с тях. Те не могат да се развиват, без да им подават ръка. Затова е важно, когато не печелят „Глобус“-и и „Оскар“-и, хората да казват добри думи за тях", сподели той пред bTV.

"Най-интерeсното и най-лошото е, че „Оскар“-ите са като един лунапарк - изкачваш се, след това падането е много рязко. От това неминуемо почваш да правиш грешки, защoто усещаш, че това не си ти. Холивуд умее да напомпва егото на хората. Ти си там, за да бъдеш напомпан", посочи Ушев.

Като човек, преживял напрежението около раздаването на кинонагради, той проявява разбиране и по отношение на Мария Бакалова, която също имаше номинация за "Златен глобус". "Учудвам се на стоицизма й, въпреки че тя е доста по-млада от мен", заяви аниаматорът.

Мария Бакалова не успя да спечели „Златен глобус“

За него Мария Бакалова е "един млад талантлив човек, успял да се измъкне от парниковата българска култура". "Работата ѝ е достойна не само за аплодисменти, но и за възхита. Последната източноевропейска актриса, която е била номинирана, е била пред далечната 1964 година от Полша. Дори в България да се роди голям талант, ние ще го отровим и ще го задушим", допълва той.

Теодор Ушев е първият българин, чиято работа е номинирана за "Оскар". "В далечното минало българската кинообщност решава да не изпрати филма на Тодор Динев "Прометей" за наградите "Оскар". Макар да получават писмо от киноакадемията, те не го изпращат. Според тях критериите на американската академия, не са критериите на българската анимация. А може би сега щяхме да имаме и самия „Оскар“, коментира той.

Тео Ушев ще снима филм с Джерард Бътлър и Емили Уотсън

Тео Ушев завърши снимките по първия си пълнометражен филм "φ1.618" в България.  "За пръв път по такъв странен проект се опитваме да създадем нова киноестетика - да бъде по-близо до комикса, отколкото до литературата. Българският етап от снимките завърши. Сега пренасяме работата в Канада и Франция", посочи той.

Режисьорът е доволен от факта, че успява да приключи снимките, при това в условия на пандемия. Надява се продукцията да бъде пусната в кината в началото на следващата година.

Следващият му проект е с участието на актьорите Джерард Бътлър и Ема Уотсън. Надява се някои от снимките отново да се случат в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама