„Nomadland“ спечели голямата награда на американската кинокритика

18:25, 08 мар 21 / Култура 25 2335 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Лентата „Nomadland“ на азиатската режисьорка Клои Чжао получи наградата на американските критици за най-добър филм. Това беше съобщено в Тwitter акаунта на Наградите на американската критика (Critics' Choice Movie Awards).

26-ата годишна церемония по награждаването се проведе в неделя в смесен формат на фона на ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус. Водещият - актьорът Тей Дигс, обяви победителите от сцената в Лос Анджелис, Калифорния, а призьорите и други участници в церемонията се представиха чрез видеовръзка от дома си. 

Нова награда за Мария Бакалова

Победителят - „Nomadland“ („Земя на номади“), е филм за „новите номади“ в САЩ - хората, живеещи по пътищата. По-рано той бе удостоен с голямата награда на 77-ия филмов фестивал във Венеция - „Златен лъв на Свети Марко“, както и с наградата „Златен глобус“ в категорията „Най-добър драматичен филм“.

Сред номинираните бяха и „Da 5 Bloods“ на Спайк Лий, „Ma Rainey’s Black Bottom“ на Джордж Уолф, „Mank“ на Дейвид Финчър, „Minari“ на корейско-американския режисьор Ли Айзък Чун, „News Of The World“ на Пол Грийнграс, „One Night in Miami“ на Реджина Кинг, „Promising Young Woman“, режисирана от Емиралд Фенел, „Sound of Metal“ на Дариус Мардър и „The Trial of the Chicago 7“ на Аарън Соркин, пише БГНЕС.

Режосьорът на „Nomadland“ - китайско-американката Клои Чжао, получи и наградата на критиците за най-добър режисьор. Сред състезаващите се бяха Ли Айзък Чун, Емиралд Фенъл, Дейвид Финчър, Спайк Лий, Реджина Кинг и Аарън Соркин.

Американецът Чадуик Боузман (1976-2020), който играе във филма „Ma Rainey’s Black Bottom“, беше посмъртно награден за най-добър актьор. Кери Мълиган („Promising Young Woman“) получи същата награда в женската категория.

Наградата на критиката се връчва от Асоциацията на кинокритиците в САЩ и Канада, работещи в телевизията, радиото и интернет. Тази професионална асоциация има над 250 членове. Счита се за най-голямата организация от този вид в Северна Америка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама