По време на кампания: Нарушава ли премиерът закона с джипката?

17:10, 08 мар 21 / Новият парламент 25 4237 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

БСП и ГЕРБ отново се захапаха относно правата на премиера Бойко Борисов по време на предизборна кампания.

Според левицата той ги превишава и за това са сезирали ЦИК и СЕМ, както и европейски институции. „Той безогледно погазва всички правила и норми в законодателството във връзка с провеждане на предизборната кампания. Използвайки държавния ресурс и обществените средства министър-председателят прави своята предизборна кампания, заяви на извънредна пресконференция в централата на БСП секретарят на Изпълнителното бюро Христо Проданов и кандидат за депутат в 23 МИР София. 

Борисов подари сакото си на работник на АМ „Хемус“

БСП алармира председателя на Европейския парламент - Давид Сасоли и председателя на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Перес. От партията са сезирали и генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич, както и други политици и организации на най-високо ниво, ангажирани с гарантиране честността на изборите.  

Снимка: БСП

„На 7 март български телевизии, вестници и онлайн медии излъчиха срещи с избирателите на председателя на управляващата партия ГЕРБ Бойко Борисов и кандидатите Томислав Дончев и Николай Нанков. Репортажите, макар и без изискуемите от закона надписи, ясно показаха тримата действащи държавници да провеждат предизборни срещи и да правят предизборни обещания, използвайки държавен транспорт, охрана и логистика” пише в писмо до европейските лидери и институции лидерът на БСП Корнелия Нинова.

За Борисов хеликоптер има, но за бедстващите в планината - не

В писмото се посочва, че това е крещящо нарушение на Изборния кодекс, който забранява употребата на държавен ресурс в предизборната кампания и регулира финансирането на кампанията и медийните излъчвания, за да гарантира равнопоставеността на кандидатите. „Само трима министри не са кандидати за народни представители, което ни навежда на мисълта, че злоупотребата с държавни средства е планирана”, подчертава председателят на БСП, съобщиха от пресцентъра на партията.  

Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ светкавично отговориха с изявление в централата на партията от правосъдния министър и втора в листата на партията в Перник Десислава Ахладова. В него тя обясни, че според Изборния кодекс министър-председателя, министрите, народните представители, членовете на кабинета, президента и вицепрезидента по време на предизборната кампания не трябва да излизат в неплатен или платен отпуск. Причината е, че те не могат да делегират всичките си задължения. 

Няма как Министерският съвет да спре да функционира в период на кампания. Именно за това Изборният кодекс е направил изключения. За всички други членове важи изискването, че те са задължени да ползват платен или неплатен годишен отпуск“, каза тя, като отбеляза, че членовете на кабинета са задължени да ползват по ден платен отпуск за предизборни мероприятия.

Ахладова коментира и критиката, че премиерът Борисов раздава пари от джипката си, като заяви, че решения за отпускане на финансиране се вземат от Министерския съвет. 

„Както знаете в повечето случаи кметовете също са поканени по места. Изложили са своите проблеми, част от министрите са отишли на място, за да видят какви са проблемите. Само в този случай, когато наистина има нужда тези пари да бъдат отпуснати, именно Министерски съвет е органът, който ги отпуска“, заключи тя без да дава възможност за въпроси на журналистите. Не коментира нищо и относно пътуванията на премиера Борисов с държавния джип.  

ГЕРБ възражда старите тактики: Борисов яхна джипката, а Караянчева - хорото

Според решение на Централната избирателна комисия за времето на провеждане на кампания премиерът няма право да ползва публичен ресурс, какъвто е неговия джип, който е част от автопарка на Националната служба за охрана (НСО). А санкциите за това са от 3 до 15 хил. лв.

Въпреки това още в първите дни на предизборната кампания премиерът Бойко Борисов отново се качи на джипа и наравно с инспекциите му като министър-председател, не веднъж той изтъкваше напредъка от управлението на ГЕРБ и даваше обещания на гражданите по времето на мандата на партията. 

Преди 2 години по време на местните избори, той отново не се подчини на забраната и ЦИК не го глоби. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама