Коронавирусът у нас: Въвеждат по-строги мерки, ако болниците изнемогват

12:00, 09 мар 21 25 3623 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Тенденцията за нарастване на случаите на COVID-19 у нас се запазва, британският вариант на вируса разболява все по-млади хора, затова ако се наложи, ще бъдат въведени допълнителни мерки. По разпореждане на премиера Бойко Борисов от днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов прекратява отпуската си във връзка с предизборната кампания, заемайки се изцяло със справянето с разпространението на вируса у нас. Временно управляващите областни управители приоритетно ще работят с областните щабове по прилагането и актуализирането на мерките срещу COVID-19, съобщиха от правителствената пресслужба.

Изборите идват и си отиват, но животът и здравето в момента са основната задача. Затова няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Здравните власти обсъждат нови ограничения

„Виждам, че българите са уморени от мерките, искат си социалния контакт, но вие сте ме избрали, защото мога да нося отговорност за решенията си. Противник съм на мерките със заповеди, но ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения“, категоричен бе премиерът. 

„Лекарства, безплатни ваксини, всичко това е осигурено. Не искам заради политически дивиденти да изпуснем най-добрия модел, през който до този момент преведохме България. Регионалните здравни инспекции трябва да прилагат строг контрол, а областните щабове имат всички права да затварят ресторанти, училища, детски градини, да спират организираните екскурзии и всяка рискова дейност в името на живота и здравето на българите", коментира Борисов.

От четвъртък стартира работата на всички ваксинационни кабинети чрез записалите се в електронната система, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов и допълни, че ако тенденцията за нарастване на случаите остане трайна, ще бъдат предложени ограничителни мерки за овладяване на ситуацията в страната.

Спешните медици искат затягане на мерките

Лекари, работещи в Спешната помощ, искат затягане на мерките срещу COVID-19. Вчера те отправиха апел за затягане на мерките, тъй като се притесняват, че броят на заразените се увеличава и че натискът върху болниците ще стане сериозен.

„Вече участвахме в този филм веднъж. През ноември ситуацията беше същата. Имаше по 3 000 заразени на ден, болниците тогава започнаха да се пълнят. Ситуацията ни е позната, но в същото време сега има разхлабване на мерките. Голяма част от хората не спазват и сегашните”, коментира Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ, цитирана от Нова телевизия. 

Една година ходене по острието на COVID-19 и мерки като руска рулетка 

Данните от последното денонощие

Има ръст на новозаразените у нас. Регистрирани са 2 995 нови случаи на коронавирус при по-голям брой направени теста - 17 056, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 17,55% от взетите проби са дали положителен резултат. 

Най-много нови случаи има в София - 802, след това се нареждат Пловдив с 238 и Бургас с 227. Няма област без открити нови случаи, като най-малко са те в Търговище - 9.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 263 303.  Броят на активните случаи продължава да се увеличава и към момента те вече са 38 424. Увеличава се обаче и броят на настанените в болница - 5 903, от които 503 са в интензивно отделение. Медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус са общо 10 506.

Броят на излекуваните е по-нисък от този на новозаразените. През последните 24 часа излекувани 1 228 души, така общият им брой достига 214 115.

Жертвите на болестта у нас са 10 764, 150 от които са от последното денонощие. 

Общият брой на имунизираните у нас е вече е 294 132, като лицата със завършена втора имунизация са вече 50 653. За последното денонощие има 5 501 поставени ваксини срещу COVID-19.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама