Трагичният инцидент в Бяла Слатина: Поредният пренебрегнат случай на домашно насилие

14:45, 09 мар 21 25 3038 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Шофьорът Иван Петков, прегазил късно снощи трима пешеходци в Бяла Слатина, е задържан. Очаква се мярката му да бъде удължена. 

Към настоящия момент са проведени разпити на петима свидетели. Образувано е и досъдебно производство, което касае причиняване на смърт и средна телесна повреда. Наказанието, което предвижда прокуратурата, е от 10 до 20 години затвор, съобщиха от окръжната прокуратура на брифинг във Враца. 

Припомняме, че вчера вечерта навръх 8 март трима пешеходци бяха прегазени в Бяла Слатина. Трагедията се е разиграла на улица в ромската махала на града, когато водач на лек автомобил удря с висока скорост трима души, движели се по платното. Единият от тях – мъж на 52 години, издъхва напът към болницата. Две жени, намирали се до него, са ранени. Едната от тях е в по-тежко състояние, тя е транспортирана в болницата във Враца. По първоначална информация шофьорът е употребил алкохол, а според свидетели и жители на квартала, ударът е бил умишлен.

Синът на едната от пострадалите жени разказа, че майка му е в тежко състояние и няма гаранция, че ще оцелее. 

Според очевидци катастрофата е станала около 19.00 - 19.30 ч. Те казват, че в колата, освен водача, се е намирала и 9-годишната му дъщеря. Самият шофьор пък имал забрана да влиза в махалата, казват още местните, тъй като имал множество агресивни прояви, предаде bTV. 

От прокуратурата потвърдиха, че е имало една подадена жалба за домашно насилие от съпругата му от ноемви миналата година. Те информираха, че Иван Петков и преди е бил осъждан за шофиране в нетрезво състояние и нанасяне на телесна повреда. 

Оттам припомниха, че още през май 2020 г. главният прокурор Иван Гешев направи предложение за промени в Наказателния кодекс именно за завишаване на наказанията, свързани с причиняване на смърт след употреба на алкохол и наркотични вещества. Промените касаеха конфискация на МПС на извършителите на дадено престъпление, независимо от собствеността им, както и затвор от 15 до 20 години или доживотен затвор. Тогава главният прокурор Иван Гешев мотивира предложенията си именно заради нарасналите в пъти пътни инциденти след употреба на наркотици и алкохол през последните години, както и смъртта на журналиста Милен Цветков. 

Според окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков към настоящия момент все още няма движение по тези промени, а това до голяма степен би повлияло при превенцията и на този инцидент. 

Друг важен проблем, на който не се обръща достатъчно внимание, са безкрайните жалби за домашно насилие, които остават просто купчина административни листове в полицията, а често след тях следват и трагични инциденти с погубени животи. Ограничителните заповеди често са твърде недостатъчни, защото няма и орган, който да следи за тяхното стриктно спазване. 

Точен брой на жертвите на домашно насилие за изминалата година няма, защото държавата не води статистика. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама