Коронавирусът у нас: Спират износа на някои лекарства

16:50, 10 мар 21 25 2545 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министърът на здравеопазването временно забранява износа на нискомолекулярни хепарини и лекарствени продукти от групата на миорелаксантите, които се прилагат при лечение на пациенти с COVID-19. Целта е при повишено потребление на тези медикаменти държавата да разполага с достатъчни количества, така че нуждите на българските пациенти да бъдат обезпечени.

Заповедта на проф. Костадин Ангелов идва след писмо на Изпълнителната агенция по лекарствата. Налице са данни за потенциален недостиг на: Enoxaparin и Nadroparin. Анализ показва, че търсенето им се е повишило средно с 404%.

Милиони за предпазни средства 

Пандемията е в цялата си сила в Европа и света. Много притеснително е, че новите варианти на коронавируса заразяват много по-бързо и по-млади хора. От днес отново ще ваксинираме по 15 000-20 000 желаещи на ден и с още един месец търпение най-уязвимите групи ще бъдат имунизирани. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, на което кабинетът отпусна 7 милиона лева за осигуряването на лични предпазни средства, медицински изделия, лекарствени продукти и дезинфектант за борбата с пандемията от COVID-19, съобщиха от правителствената служба.

Толкова либерални мерки като в България никъде не е имало. Това, че сме разрешили по-свободен начин на живот – нормален начин на живот, не означава, че не трябва да се пазим, да внимаваме, да не носим маските или че не трябва да се събираме на големи групи от хора“, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да създаде такава организация, че да не остане нито една болница или поликлиника без необходимите предпазни средства.

Въвеждат по-строги мерки, ако болниците изнемогват

Данните от последното денонощие

3502 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал. Направени са 17 193 теста, което означава, че положителните проби са над 20%.

През последните 24 часа починали са 138, а оздравелите са 3403. В болници вече са настанени над 6000 души, като 497 от тях са в интензивни отделения. Най-много са новите случаи в София – 882, следват Бургас – с 441, и Варна – с 272.

Поставените ваксини през последното денонощие са 8019, като така общият им брой е 302 151. Общо ваксинирани лица с втора доза - 51 644.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама