Ще се изземват ли фирми: как четат ГЕРБ и БСП един и същ текст

15:05, 10 мар 21 / Новият парламент 25 2025 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Задочен спор между ГЕРБ и БСП във Facebook. Вицепремиерът и водач на листата на ГЕРБ в Габрово Томислав Дончев явно е решил да се запознае с предизборната програма на БСП. Съсредоточава се върху едно предложение, като цитира: „Приложение на схема за съучастие на държавата в микро-, МСП за нови предприемачи. Условие : откриване на поне 5 нови работни места и запазването им за 15 месеца. Схемата се прилага за всеки нови 5 работни места“.

Ако не ви е съвсем ясно, ще ви разясня как ще работи тази схема. Стартирате собствен бизнес, да кажем в сферата на производството. Назначавате 5 души и държавата ви става съдружник, като купува например 10% от вашето дружество. Бизнесът потръгва и назначавате още 5 работници и понеже „Схемата се прилага за всеки нови 5 работни места“, държавата купува още 10% от фирмата. Не след дълго, назначавате още 10 души и държавата ви е съдружник с 40% от капитала на дружеството. Ако продължим с тази логика, в момента в който назначите 50 души персонал, фирмата ви ще е станала изцяло държавна! Това е „възстановяване на нормалните икономически отношения“, както е записано в началото на същия документ“, пише Дончев.

Отговори му Пламен Милев, водач на листата на социалистите в Пазарджик. „Томислав Дончев сподели, че след като прочел нашата платформа се уплашил, че искаме да взимаме фирмите на хората. Най-накрая разбрах защо всичко, което ГЕРБ откраднат като идея от БСП, го съсипват”.

За съжаление, усвоеният и прилаган с години модел как да сложим бизнеса под контрол”, пречи на Томислав Донев да проумее, че може да се управлява и с грижа за хората и малкия бизнес. Не да узурпираш над 1 млрд. лв. от парите на Здравната каса, не да държиш бизнесмени без съд и присъда в ареста, докато не прехвърлят всички активи”, пише Милев, като обяснява: „Предложението е, ако имаш идея, но нямаш пари, държавата да те финансира срещу ангажимент за нови работни места. Бизнесът не е само кредити и лихви, г-н Дончев. Но за това първо някой трябва да слезе от джипката и да спре да прахосва нашите пари за проекти, които се срутват при първия дъжд”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама