COVID-19 по света: Няма да се блокира партидата на „AstraZeneca“

13:40, 11 мар 21 25 4069 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Австрия, България, Кипър, Дания, Естония, Франция, Гърция, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Испания и Швеция са получили ваксини на „AstraZeneca“ от партида ABV5300, която е подложена на проверка, съобщиха от Европейската агенция по лекарствата.

Причината е смъртен случай в Австрия, където ваксина от тази партида е била поставена на починал по-късно пациент. Агенцията отбелязва, че засега няма улики, че смъртният случай е настъпил заради непосочена в листовката на ваксината странична реакция. В Австрия при ваксиниране с дози от посочената партида първоначално са установени два случая на тромбози. Във втория случай ваксинираният се възстановява от белодробна емболия, а в първия смъртта е настъпила 10 дни след имунизацията.

Румъния премахна възрастовите ограничения за ваксината на „AstraZeneca“

До вчера в агенцията са получени още две съобщения за тромбози след поставянето на ваксини от въпросната партида. Отбелязва се, че освен Австрия, решение да спрат използването на ваксини от партидата са взели също Естония, Литва, Латвия и Люксембург.

Партидата съдържа общо 1 милион дози, доставени в 17 държави. Въпреки че в случая едва ли да става дума за лошо качество на партидата, разследването продължава, се уточнява в съобщението. Агенцията добавя, че досега заради ваксината на „AstraZeneca“ са получени 22 съобщения за тромбози сред 3 милиона имунизирани с този препарат в ЕС и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, предаде БТА.

Проверката все още не е приключила.

Снимка: БГНЕС

Как здравните власти у нас тълкуват това?

Няма доказателства за причинно-следствена връзка между смъртния случай и поставянето на ваксината, за това ЕМА не препоръчва държавите да блокират тази партида, отбеляза директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. По думите му страната ни е получила 31 200 дози от „AstraZeneca“ на 12 февруари, като почти всички от тях са вече приложени.  

Игра по струните на народопсихологията

При нас няма сведения за подобни събития. В България сигналите за странични ефекти се ограничават до болка на мястото на поставяне на инжекция и грипоподобни симптоми след поставянето ѝ“, каза Кирилов, цитиран от bTV, като посочи, че от документите, с които разполагат в агенцията, данните от анализа не показват нищо различно от останалите партиди. Според него дори честотата на традиционно съобщаваните нежелани реакции е по-нсика спрямо останалите партиди. 

И у нас е имало смъртен случай след ваксина, но няма доказателство за връзка

Преди повече от месец и у нас е имало смъртен случай, няколко дни след поставяне на доза от ваксина, различна от тази на „AstraZeneca“, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, като подчерта, че няма доказателства, че това се дължи на ваксината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама