Президентът до КС: Главният прокурор има много правомощия в Бюрото по защита

15:58, 11 мар 21 / Политика 25 3648 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Президентът Румен Радев внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на законови разпоредби относно Бюрото по защита към главния прокурор Иван Гешев. Законите са за съдебната власт и за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, обявиха от прессекретариата на държавния глава. 

Радев обръща внимание, че чрез последователни промени в отклонение от конституционния принцип за разделение на властите, при главния прокурор са се оказали съсредоточени всички основни функции по ръководство, контрол и осъществяване на дейността на Бюрото по защита. По този начин се надхвърлят установените в Конституцията правомощия на прокуратурата и на главния прокурор, изтъква държавният глава.

Главният прокурор не може едновременно да ръководи Бюрото и да упражнява надзор за законност над неговите действия – това означава да надзирава сам законността в собствените си действия, заявява президентът. В мотивите си посочва, че сега Иван Гешев не само назначава директора и служителите, но и определя допълнителните им възнаграждения.

Възпрепятствано е и упражняването на граждански контрол над осъществяването на полицейски правомощия, с които могат да се засегнат изключително значими ценности, като човешкия живот и здраве, свободата, личния живот на лица, смята още президентът.

Припомняме, че в средата на миналата година стана ясно, че главният прокурор се е отказал от охраната на НСО. За сигурността му се грижи именно Бюрото по защита. Откакто премина под ръководството на Гешев, Бюрото се смята за нещо като второ НСО

Бюрото е създадено през 2005 година, като Бюро по защита на застрашени лица към Министерството на правосъдието. През 2014 г. е трансформирано в Бюро по защита, което в институционален и функционален план се обвързва с главния прокурор. По закон тогава контролът се е извършвал от Съвет по защита. По разпореждане на обвинител номер едно Бюрото може „да охранява и обезпечава провеждането на действия по разследването“, а служителите могат да довеждат принудително лица до органи на съдебната власт. През 2018 г. контролът върху дейността преминава изцяло върху главния прокурор. За Съвета остава само контролът върху изпълнението на специалната защита. През 2020 г. на Бюрото е вменена още една функция – охраната на прокурори и следователи по ред, определен от министъра на правосъдието и главния прокурор, съгласуван с Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама