Covid-19 по света: Одобриха четвърта ваксина в Европа

08:16, 12 мар 21 25 2327 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Европейската комисия разреши за употреба четвърта ваксина срещу коронавируса – тази на „Johnson & Johnson“ („Janssen“). Разрешението, подкрепено от държавите членки, идва, след като Европейската агенция по лекарствата даде положителна научна препоръка, основана на задълбочена оценка на безопасността, ефективността и качеството на ваксината, съобщиха от представителството на ЕК у нас.

Няма да се блокира партидата на „AstraZeneca“

Ваксината на „Janssen“ ще се прилага в еднократна доза за лица на възраст от 18 и повече години за предотвратяване на COVID-19. Ваксината се основава на аденовирус — безвреден вирус, който изпраща „инструкции“ от вируса, причиняващ COVID-19. Това позволява на собствените клетки на организма да произведат белтъка, който е уникален за вируса на COVID-19. Имунната система на човека разпознава, че този уникален белтък не би трябвало да се намира в организма,и реагира, създавайки естествена защита срещу заразяване с COVID-19. Аденовирусът във ваксината не може да се възпроизвежда и не причинява заболяване.

Комисията одобри договора с Janssen на 8 октомври 2020 г. С разрешението за търговия при определени условия Janssen ще може да достави в ЕС от второто тримесечие на 2021 г. нататък 200 милиона еднократни дози от своята ваксина срещу COVID-19. Договорът позволява на държавите членки да закупят още 200 милиона дози. Те ще са в допълнение към общо 600-те милиона дози от ваксината на „BioNTech“/„Pfizer“ и 460-те милиона дози от ваксината на „Moderna“, както и 400-те милиона дози от „AstraZeneca“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама