Най-скучната и безидейна предизборна кампания от 89-а насам

08:48, 12 мар 21 / Новият парламент 25 2522 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Това е най-безинтересната, скучна, безидейна и лишена от перспектива предизборна кампания, която съм виждал от 1989-та г. насам, заяви в интервю за БГНЕС политологът Димитър Аврамов. „Това е много лошо. Съзнавам, че не трябва да обезкуражаваме хората, напротив. Убеден съм, че те трябва да направят допълнително усилие, каквото не са правили досега, да си изберат някого и да отидат да гласуват, но ще и ме е много по-трудно, отколкото всеки друг път“, смята политологът.

Според него има криза в комуникацията между политиците и техните избиратели, както и в самата политическа култура на гражданите.

Партиите не отчитат да са получили дарения от бизнеса за кампанията

„Откакто България е в Европейския съюз, с изключение на първите две години и един период, в който правителството на Пламен Орешарски управляваше, на власт има само една партия. ГЕРБ установи тотален монопол върху властта. Още от времето на Алеко Константинов са описани прекрасно политическите нрави, голяма част от обществено активните хора търсят такава активност с цел приближаването им до властта. В такъв тип общество се насажда траен конформизъм. Не всички хора, но голяма част от тези, които се интересуват от политика, се интересуват в частна полза, за да са близо до властта. Това е източен тип общество, но в западен тип държава, каквато е България в Европейския съюз. Този тип общество възпроизвежда изкривена политическа система, при която властта, свързаността на хората в държавата и близостта им до бюджета, се превръщат в самоцел. В такава ситуация става все по-трудно да се произвеждат политически алтернативи“, категоричен е Димитър Аврамов.

Доказателство за твърдението си той намира в увеличаващото се преразпределение на Брутния вътрешен продукт (БВП) през бюджета на страната. „За съжаление, това става в условията на управлението на партия, която се легитимира като център-дясна. Представяте ли си какво ще стане, ако на власт дойдат социалисти?“, попита анализаторът и допълни: „Независимите хора са малко, независимите структури са малко, независимите фирми са малко, независимите медии са малко. Изпитвам дълбоко уважение към всички, които успяват да останат независими“.

Един друг анализ на партиите (Част I)

Димитър Аврамов подчерта още, че в така описаната ситуация опозицията отсъства. „Парламентарната опозиция практически не съществува. В момента сме изправени пред ситуация, в която най-мощните и най-добре финансираните чрез субсидии партии са в парламента. Всички те, с формалното изключение на БСП, са част от статуквото. А и БСП беше част от статуквото чрез редица свои функционери, като Георги Гергов например, който вече не е там“, коментира още политологът.

COVID-кризата също оказва влияние, отчита Аврамов, правейки хората все по-зависими от държавата. „Тя направи хората още по-малки, а държавата още по-голяма. Предизборната кампания на управляващите партии е нищо друго, освен паразитиране върху властта и финансовата перспектива, която им дава държавният бюджет. Много е лесно да правиш кампания от позицията на министър, когато четири години си разпределял бюджети. В тази ситуацията на хората ще им бъде много трудно да избират“, прогнозира Димитър Аврамов.

По време на кампания: Нарушава ли премиерът закона с джипката?

Популярните и дори екзотични имена в партийните листи, нямащи нищо общо с политическия живот в страната, политологът отдава на времето на „реалити“ предаванията, в което живеем. „Политиците неоправдано си мислят, че това носи гласове. Гласове носи обвързването на кандидата с избирателите, способността му да осъществи връзка с тях и да разбере техните очаквания, да им предложи перспектива“, смята обаче той, давайки като пример поставянето на Любен Дилов-син като водач на ГЕРБ в Бургас.

„Иначе българската демокрация се развива, макар и да е в низходящата част на кривата си. България е в добър период от развитието и трябва да го продължи. Точно за това са необходими усилия на избирателите да намерят за кого да гласуват“, каза в заключение Димитър Аврамов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама