COVID-19 по света: Пет държави алармират ЕС за непропорционалните доставки на ваксини

16:45, 13 мар 21 25 4266 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

За дискусия на европейско ниво относно доставките на ваксини срещу COVID-19 в държавите членки призоваха министър-председателят Бойко Борисов, австрийският канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш и на Словения - Янез Янша.

Петимата лидери изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което изтъкват значението на европейската солидарност, която гарантира, че всички държави-членки, големи или малки, да имат равен достъп до ограничения ресурс, какъвто понастоящем представляват ваксините срещу COVID-19, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Няма да се блокира партидата на „AstraZeneca“

В писмото се припомнят заключенията, направени след видеоконференцията на членовете на Европейския съвет на 21 януари, в които се посочва, че ваксините следва да се доставят едновременно и трябва да се разпределят пропорционално на база на населението на страните членки. Ако тази пропорционалност не се спазва, до лятото това би довело до огромни различия между държавите-членки, като някои биха могли да достигнат до колективен имунитет за няколко седмици, докато други биха изостанали значително, се изтъква в писмото.

Според премиера Бойко Борисов и другите четирима европейски лидери, подписали писмото, трябва да се гарантира, че всички държави-членки на ЕС при еднакви условия ще могат да достигнат общите ваксинационни цели, определени от Европейската комисия за второто тримесечие на настоящата година. В писмото се отбелязва още, че ваксинацията е повратен момент в борбата срещу COVID-19.

Припомняме, че вчера канцлерът на Австрия Себастиан Курц заяви, че някои членки на ЕС може да са подписали „тайни договори“ с компании производителки на ваксини, за да получат повече дози от полагащите им се по приетите правила. „Малта ще получи три пъти повече дози на глава от населението от България до края на юли“, коментира вчера австрийският канцлер и допълни: „Нидерландия не само ще получи повече дози на глава от населението до края на юни от Германия, но и те ще са два пъти повече от тези на Хърватия“.

Малко по-късно премиерът Бойко Борисов е говорил с него по телефона, като му е заявил, че го подкрепя за това да бъде внимателно разгледан начинът на доставка и разпределение на ваксините, договорени от ЕК, към държавите членки на ЕС. 

Италия отново е под пълен „локдаун“

Заради резкия скок на новозаразените, Италия поетапно обявява нови „червени зони“. Правителството в Рим ще наложи и пълен „локдаун“ в цялата страна за Великденските празници. Там ще работят само магазини за стоки от първа необходимост.

Италия отлага за есента местните избори

Междувременно във Франция общият брой на заразените с COVID-19 надхвърли 4 млн. души. Така страната се нарежда в първата шестица на най-засегнатите държави по света, предаде bTV. 

Италия и Франция не спират имунизацията с ваксината на „AstraZeneca“, както и повечето европейски държави. България, Дания, Норвегия и Исландия преустановиха ваксинацията с този препарат. Други 6 страни селективно замразиха отделни партиди от медикамента на „AstraZeneca“. Брюксел обаче не дава насоки на страните членки за спиране на препарата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама