Руската полиция арестува лидери на опозицията

17:45, 13 мар 21 / Свят 25 2034 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руската полиция е задържала днес около 200 души, включително няколко видни опозиционни фигури, на политическа среща в Москва, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на вътрешните работи.

Участниците са се събрали в хотел на „Измайловско шосе“ с цел опозиционните политици да се запознаят един с друг и да си сътрудничат преди парламентарните избори в Русия след шест месеца. Според руските власти обаче тя е в нарушение на противоепидемичните мерки.

Срещата, която било планирано да продължи два дни, е била прекъсната вследствие на масови арести на десетки хора, включително журналисти, отразяващи събитието в хотела. Сред тях са опозиционният политик Владимир Кара-Мурза и активистът Алексей Пивоваров. Полицията прекратила срещата само половин час след началото ѝ, а впоследствие заявила, че става дума за организация, която е „нежелана в Русия“.

Хиляди задържани на протестите в подкрепа на Навални, сред тях и жена му

Възможно е да се има предвид организацията „Отворена Русия“ на бившия олигарх Михаил Ходорковски, която преди няколко години беше обявена за „нежелана организация“. Кара-Мурза е нейният координатор в Русия, отбелязва ДПА. Асошиейтед прес посочва, че неправителствената организация е базирана във Вашингтон.

Руската опозиция много пъти е обвинявала силите за сигурност в нарушаване на свободата на събиране. Те са проваляли неведнъж опити на опозиционни политици да се съберат и организират, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Във форума, наречен „Обединени демократи“, е било планирано да участват няколко видни опозиционни фигури, включително московският политик Иля Яшин. Сред задържаните са Яшин, бившият кмет на Екатеринбург Евгений Ройзман и Юлия Галямина, общинска съветничка в Москва, заяви неправителствената организация „ОВД-Инфо“, цитирана от Асошиейтед прес и „Mediapool“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама