Какво четат кандидат-депутатите?

09:45, 23 мар 21 / Новият парламент 25 4445 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

След като преди години разбрахме, че досегът на премиера Бойко Борисов до книгите се свежда основно до поредицата за индианеца Винету на Карл Май, темата за това какво четат политиците у нас някак естествено заглъхна.

В предизборните дебати изненадващо от Нова телевизия се престрашиха да попитат кандидат-депутатите коя е любимата им книга. Питането е част от т. нар. панел „Неудобни въпроси“ и това не е случайно. Въпросът уж е елементарен, но не съвсем, защото разкрива много за четящия и още повече за онези, които не четат. А и изважда участниците в дебата извън познатата рамка на политическо говорене и предизборни лозунги.

Изплаши ли този въпрос политиците и как отговориха те – вижте сами.

Социалният министър и лидер на ГЕРБ в Добрич Деница Сачева изстреля отговора си на секундата - любимото ѝ четиво са разказите на О‘Хенри

Димитър Данчев от БСП обаче видимо се затрудни „Сложен въпрос, много книги. Бих казал...”, а водещият услужливо насочи вниманието към депутата от ДПС, докато Данчев се сети, че харесва разказите на Елин Пелин.

Джейхан Ибрямов, който води листата на ДПС в Търговище, пък призна, че винаги, когато се усамоти, се връща към детството и чете приказки, а най-често посяга към тези на братя Грим.

Втората в листата на „Изправи се! Мутри вън!“ в 25 МИР София Валентина Василева-Филаделфевс заяви, че на път винаги взима със себе си малкия формат на Библията и „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Именно в тези книги тя намира всички отговори.

Лидерът на НФСБ и водач на коалицията с „Воля“ в Бургас Валери Симеонов се спря на „Полет над кукувиче гнездо“ на Кен Киси, защото показва как човек трябва да живее и да се бори срещу всичко, което нарушава неговата свобода и правата му.

Елена Пешева, която води листата на „Патриотична коалиция –„Воля“ и НФСБ“ в Пловдив, посочи като любим романа на Димитър Димов „Осъдени души“.

Кузман Илиев, който е част от листите на ВМРО в 24 МИР и в 25 МИР в София, заяви, че любимата му книга е „Корона от тръни“ на Стефан Груев, която разглежда драматичните събития по време на царуването на цар Борис III.

„Имам толкова любими книги, че се затруднявам да отговаря“, заяви зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов, който води листата на партията в Русе. Затова той посочи последната книга, която е прочел – „Али Безсмъртния“ на Александър Урумов. Веселинов разказа, че книгата проследява историята на един човек, който от наркотрафикант става проповедник и се превръща в пример за християнския начин на живот.

„Аз по принцип харесвам приключенски романи и книги, затова ще кажа „Кон-Тики“ на Тур Хейердал, защото съм откровен, а не за да свържа християнство с проповеди и програмата“, отговори природозащитникът Борислав Сандов, който оглавява листата на „Демократична България“ в Смолян. „Прекрасна е книгата, доста отдавна съм я чел, но ми е любима. Може би защото съм географ и приключенец по образование“ каза още той. Критиката на Сандов пък бе посрещната от Веселинов с думите: „Съжалявам, че го тълкувате така и че намирате някаква прикритост в опонента си. Подхождайте малко по-открито, това е бъде от полза за вас самия“.

Водачът на листата на ГЕРБ в Бургас Любен Дилов-син и четвъртата в листата на БСП в 24 МИР Нона Йотова почти влязоха в схватка за това кой повече харесва романа на Владимир Булгаков „Майсторът и Маргарита“. Първоначално Дилов заяви, че въпросът за любима книга е безумен, но все пак посочи именно творбата на Булгаков.

Още докато кандидат-депутатът от ГЕРБ обясняваше, че няма как да има една любима книга Йотова заяви готовност да отговори на въпроса, но с разочарование узна, че отговорите им се припокриват. „Ее, защо ми я взехте. Ааа, не няма да се разберем“, обърна се тя към своя опонент. В този миг Любен Дилов прояви кавалерство и отстъпи „Майсторът и Маргарита“,  а самият той се спря на „Приключенията на добрия войник Швейк“ на Ярослав Хашек.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама