Заведенията искат гаранция, че ги затварят само за 10 дни

18:00, 18 мар 21 25 1843 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

При обявения 10-дневен локдаун от Сдружението на заведенията в България ще настояват на 11-ия ден заведенията да заработят при мерките и условията, при които работят сега, това коментира заместник-председателят на сдружението Марин Сотиров в ефира на БНР, като отбеляза, че предстои от организацията да обсъдят бъдещите си действия.

Национален локдаун от понеделник

„Истината е, че сме много афектирани. Очаквахме го като решение, но, като цяло, няма как бизнес, който е работил 17-18 дни, за отварянето на който са инвестирани хиляди левове, в момента отново да изпада в локдаун. Още повече, че много малко от хората вярват, че това ще трае 10 дни. Коментират се някакви неща, че след 10 дни ще се отворят само външните части на заведенията - градините, което изобщо не устройва бранша. Да не говорим за нощните клубове, които трябваше да отворят на 1 април“, каза Сотиров.

Припомняме, че вчера от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация призоваха да бъдат затворени не само заведенията, но и всичко останало, включително и хотелите в страната. Оттам настояват да бъдат изплатени обезщетения за бизнеса и на заетите в хотелите, както и да бъдат разплатени забавените плащания във всички заведения за обществено хранене и развлечение. 

Приемаме пълен локдаун в рамките на 10 дни, но той трябва да бъде еднакъв за всички, коментира Атанас Димитров, който е заместник-председател на Асоциацията. 

Становището ни е такова, че ако ще е пълен локдаун, наистина да е пълен, и съответно и хотелите да бъдат обезщетени, защото трудно се работи, почти невъзможно е. То е и в противоречие със Закона за туризма, т.е. един хотел трябва да има ресторант. Разбирам целта на мероприятието, но нека бъде реципрочно за всички“, уточни той, като отбеляза, че ако не бъдат затворени хотелите, ще се превърнат в луксозен тип общежития. 

Всъщност, техният стокооборот е изключително осакатен. Разходите са огромни и те не могат да устоят на пазарните условия, такива, каквито са към настоящия момент. В редица градове няма намаление нито на такса „смет“, нито на такса „сгради“, и т.н. Данъците се трупат, разходите се трупат, заплатите, същевременно. Няма как по този начин да се работи! Затова предпочитаме да бъде ефективна борбата с коронавируса, да бъдат затворени всички бизнеси, за по-кратък период на време, защото иначе само удължаваме агонията си“, заяви заместник-председателят на Асоциацията. 

10-дневният локдаун: Моловете с три искания до властта

От Българската ритейл асоциация, която обединява над 100 представители на търговията на дребно у нас, изпратиха отворено писмо до властите в страната с искане за незабавни мерки по повод взетото днес решение за 10-дневен локдаун.

От Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията упрекнаха и хората, които не ги подкрепят относно взетите от здравните власти решение за затягане на мерките, като публикуваха послание към тях, цитирайки германския протестантски богослов Марти Нимьолер:

„Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист. Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ. Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз. Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин. Когато дойдоха за мен – вече нямаше кой да говори. Когато обществото е разделено - властта се изражда и започва да прави каквото си иска. Всеки един човек засегнат от властта, трябва да бъде защитаван от другите. За да бъдем народ, а не сбирщина“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама