За тежестта на един български паспорт

12:50, 19 мар 21 25 4379 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Пътят на Северна Македония към ЕС е осеян с добри намерения... или не съвсем. По него има исторически сблъсъци и политически нападки, по време на предизборни кампании особено отчетливи. На дълбоко вкоренената искрица патриотизъм, и от двете страни на границата, й трябва много малко, за да стане пожар. По трънливия път към евроинтеграцията вече се чува и музика. Македонската песен за Евровизия на Васил Гарванлиев стана поредният повод да покажем колко можем да се обичаме и мразим, по братски.

Песента се казва „Here I stand”, текстът е изцяло на английски. Дотук опасността е избегната, не се чува и звук, напомнящ на българската реч. До момента, в който в официалния клип за конкурса, на заден план се появяват цветовете на българския трибагреник. По-точно, три вертикални пана, в цветовете бяло, зелено и червено. И готово, скандалът се заформи. Клипът вече е коригиран, а въпросните кадри премахнати.

Стоп кадър/ Youtube (преди корекцията на клипа)

На Васил Гарванлиев му се наложи да се обяснява – какво е искал да каже с песента и клипа, или по-скоро какво не е искал да каже. Във видео в социалните мрежи той обяви, че има български паспорт. Разказа, че баба му е родена в село край Петрич. Българските корени позволяват на цялото семейство да получи български паспорти, които имат вече от 20 години. Той е родом от Струмица, откъдето е и премиерът Зоран Заев. Гарванлиев напомни, че да имаш двойно гражданство не е забранено в Северна Македония.

Певецът е живял в Чикаго, Торонто, Милано и Лондон, има европейско образование и наистина богата музикална автобиография. На друго място би било повод за гордост в престижен музикален конкурс да те представлява човек, пял на световни сцени. Е, не и в Северна Македония – каква ти биография, щом има червен паспорт, с българския герб отпред.

На Евровизия до момента Северна Македония е била представлявана от изпълнители от други етноси- Калиопи (с македонски и арумънски произход); Тамара Тодевска (от семейство на баща македонец и майка сръбкиня); Адриан Гаджа (с албански произход); Есма Реджепова (с ромски произход) и други. Щом изпълнител е с български корени, нещата се променят. 

Изглежда, че негативните реакции са били с такива мащаби, че Васил Гарванлиев дори се извини от „цялото си сърце“, ако е наранил някого. В музиката няма политика, няма раса, няма цвят. Има любов, човещина и енергия“, заяви изпълнителят.

Решението да каже истината обаче се оказа грешка за Васил Гарванлиев. В югозападната ни съседка организираха петиция с настояване той да не представлява страната на Евровизия. Вече е сформирана и комисия, която ще реши официално какво ще се случи, „като се вземат предвид обществените нагласи“. 

Българската реакция

Поздравления за смелостта на Васил Гарванлиев. Той е обект на омраза. Лудост и тъжно!“, посочи във Facebook евродепутатът Андрей Ковачев. „По стара югославска традиция, в РСМ няма по-лошо нещо от това някой да има дори и случайно нещо общо с България. Ако пък е и български гражданин, както самият Васил Гарванлиев сам заяви, това е най-голямото престъпление. За това, ще бъде поставен на кладата, охулен и публично порицан“, заяви той.

България е навсякъде, където има дори и един българин. И тъй като има един българин в Северна Македония, пардон в Северна Македония има много българи, но аз визирам конкретно Васил Гарванлиев, затова му предлагам следното: Василе, скъпи приятелю, ти си добър певец, а аз и моите колеги имаме опит в продуцирането на добри певци. Заповядай при нас и аз и моят екип ще ти осигурим работа и достоен живот. Решението е твое. Българите трябва да се подкрепяме“, коментира във Facebook шоуменът Слави Трифонов, който е водач на листите на "Има такъв народ" в Стара Загора и Варна. 

Ако Северна Македония оттегли Гарванлиев от Евровизия, другата година България ще го изпрати!“, заявиха от ВМРОАлбанското знаме, което се вее над много обществени сгради и лични имоти из цяла Македония, не е проблем за никого там. Защо само българинът Васил Гарванлиев и българското знаме се оказаха „скандални“ за Скопие?“, попитаха те. „Случващото се с представителя на РС Македония на Евровизия Васил Гарванлиев не кореспондира по никакъв начин с европейските ценности, към които официално Скопие твърди, че се стреми“, изтъкват още от ВМРО.

Разделителната линия- човек с български паспорт или велик македонец, зависи от постижението. В повечето случаи провалилите се са от първия „тип“, победителите винаги от втория.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама