Астрономическата пролет започва с дъжд и сняг

07:05, 20 мар 21 25 2174 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Днес в 11.37 ч. започва астрономическата пролет, но времето ще е предимно облачно. От югозапад ще завали дъжд, а в планинските райони - сняг. Вечерта валежите ще обхванат и Централна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат предимно между 5 и 10 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Над Черноморието облачността ще е значителна. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха ще бъдат 6-8 градуса, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще преобладава облачно време, с валежи от сняг. Ще духа слаб до умерен югоизточен, по високите и открити части югозападен, вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 0 градуса, на 2000 м - минус 6 градуса.

В неделя и понеделник валежите ще продължат, има повишена вероятност за значителни количества, първия ден главно в Западна, втория - в Северна България. През нощта срещу неделя на много места в западната част от страната дъждът ще премине в сняг, в неделя валежите там ще са смесени, от дъжд и от сняг; на изток ще вали предимно дъжд. Ще духа умерен източен вятър. През нощта срещу понеделник и в понеделник в Дунавската равнина вятърът ще стане североизточен и ще нахлуе още студен въздух. Валежите там ще са от сняг, в Лудогорието и в Добруджа ще има условия за виелици и навявания. Температурите там ще са почти без дневен ход, близки до нулата. В северозападната половина от страната ще се образува неравномерна снежна покривка от около 5 до към 20 см. В Югоизточна България температурите ще са сравнително високи, дневните ще достигат на места до към 10 градуса; ще вали дъжд, възможна е слаба гръмотевична дейност. В югозападните райони валежите ще спрат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама