До 2030 г. светът ще се сблъска с глобален недостиг на вода

09:00, 22 мар 21 / Свят 25 2220 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Светът полага недостатъчни усилия за опазване на водните ресурси и сега възниква остър въпрос за правилната оценка на тяхната стойност, се посочва в годишния доклад на ЮНЕСКО, публикуван по повод Световния ден на водата.

Жители на Калофер протестират заради оскъдна и некачествена вода

Водата е нашият най-ценен ресурс - синьото злато, до който над 2 милиарда души нямат пряк достъп. Тя е не само от съществено значение за оцеляването, но също така играе санитарна, социална и културна роля в човешките общества“, каза главният изпълнителен директор ЮНЕСКО Одре Азулай.

Този въпрос е описан подробно в доклад от 200 страници, в който се подчертава, че цената на водата трябва да се измерва не само от гледна точка на пазарната, но и от ползите, които нейното разпространение може да донесе. В същото време се признава, че понастоящем няма общоприет модел, който да позволява подобна оценка.

Снимка: CanstockPhoto

Според независими оценки в доклада „до 2030 г. светът ще се сблъска с глобален недостиг на вода от 40%“, а ситуацията ще се влоши от други глобални проблеми, включително последиците от пандемията. Авторите на доклада подчертават, че в светлината на настоящата санитарна криза проблемът с осигуряването на жителите на Земята с вода за задоволяване на техните хигиенни нужди става все по-спешен от всякога.

България се нарежда на 54-о място по нива на воден стрес в света

„Въпреки че оценката на паричната стойност е проста и удобна в селското стопанство и промишлеността, тя има недостатъка да подцени, дори да изключи други аспекти, които са по-трудни за фискална оценка. Как можем да измерим стойността на 443 милиона учебни дни, които децата пропускат всяка година поради до болест, свързана с недостига на вода“, питат изследователите. „Въпреки това може да се разработи интегриран подход, който позволява да се разглеждат заедно различни аспекти на водните ресурси, за да се определят подходящи варианти на политиката“, добавят от ЮНЕСКО, цитирани от ТАСС и БГНЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама