Най-екзотичните предизборни обещания

13:20, 23 мар 21 / Новият парламент 25 2409 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Има една такава мисъл, че никой не обещава повече от мъж на романтична среща и политик в предизборна кампания. Безспорно у нас месецът преди изборите е изпълнен с някои екзотични, любопитни и в повечето случаи откровено популистки обещания, за които дори и обещаващият знае, че няма да изпълни. В този материал сме подбрали някои от най-интересните предизборни обещания не само от тази кампания, но и от годините назад, на които българският народ се е наслушал.

Легализиране на медицинската марихуана

Сред най-любопитните предизборни обещания за парламентарния вот тази година попада това на партията на Васил Божков „Българско лято“, която се обяви за легализацията на медицинската марихуана.

Тази тема не се дискутира за първи път у нас. През 2015 г. имаше обсъждане дали да бъде легализирана марихуаната, но тогава цели десетима водещи експерти не успяха да намерят аргументи, че тя лекува… Това едва ли би могло да се случи и сега.

5000 лв. неустойка за предизборни лъжи

Друга екзотична идея дойде от лидера на „Воля“ Веселин Марешки. Той съобщи, че ще сключва персонален договор с всеки желаещ и ще се ангажира с плащане на неустойка, ако не реализира нещата, които е обещал предизборно - т.е. излъже подкрепилите го. В телевизионно интервю депутатът даже фиксира сумата – 5000 лв. на човек.

Промяна в учебниците

Докато подготвяли програмата на БСП за бъдещо управление, експертите и учителите се натъкнали на „шокиращи неща“ в учебниците. „Учебниците на нашите ученици са написани сложно и неразбираемо. Историческите факти са изопачени от политически интерпретации“, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Тя даде пример с литературата, но от управляващите веднага „заподозряха“, че в дъното стои историята. „Заложихме изучаването на историята на комунизма в учебниците, защото го дължим на новите поколения“, отвърна Милена Дамянова от ГЕРБ.

Без лихви за младите семейства, за да могат да си купят жилище

Младите семейства нямат пари да си купят жилище, поради което заминават в чужбина. За това предлагаме да ги освободим от лихвите по кредити, за да могат да си купят жилище“ – това предложи през 2017 г. Корнелия Нинова.

Като цяло, идеята е хуманна, но и доста безсмислена. Реално, кредитите за купуване на жилище са най-малкият проблем на младите българи – всъщност те масово бягат в чужбина не защото там биха имали безплатни или евтини жилища, а защото ще получават достойно възнаграждение за труда си.

Таблет за всяко дете

Работни места за всички и таблет за всяко дете. През 2014 г. това бяха обещанията на лидера на тогавашната партия „България без цензура“ и журналист Николай Бареков.

Пет години и едно евродепутатство по-късно, Бареков влезе в класната стая като учител – той е завършил специалност Българска филология. Тогава той отново се върна към идеята за безплатните таблети, като обеща да дари на всеки от учениците си по един такъв с последната си заплата като евродепутат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама