Отнемането на книжката за глоби е противоконституционно

13:31, 23 мар 21 25 1922 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Отнемането на книжката за глоби е противоконституционно. Това реши днес Конституционният съд.

Конституционните съдии единодушно са гласували, че текстовете в Закона за движение по пътищата, които предвиждат временното отнемане на книжката на шофьори, които управляват на автомобил с неплатени глоби, противоречат на основния закон. Според сега действащия закон свидетелството за управление може да бъде възстановено след плащне на съответните глоби.

Днешното решението на Конституционния съд на практика прави проверките за глоби по границите безпредметни. Две седмици по-рано с подобно решение излезе и Върховният административен съд.

Припомняме, че миналото лято МВР започна масовите проверки на границата за неплатени пътни глоби. В случаите, когато на граничния пункт се окаже, че някой има неплатени глоби и не ги заплати на място, той не може да продължи пътуването. 

Вътрешният министър Христо Терзийски посочи, че по този начин ще се постигне засилване на контрола на движението по пътищата, както и повишаване на събираемостта на наложените наказания глоба. Идеята беше атакувана от омбудсмана Диана Ковачева, която посочи, че събирането не глоби не може да е причина за забрана за напускане на страната.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама