Скандал във Великобритания заради реплика на Джонсън

09:04, 24 мар 21 / Свят 25 2692 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Алчността и капитализмът са в основата на успеха с масовото ваксиниране във Великобритания“. Това са думи на премиера Борис Джонсън по време на частна виртуална среща с депутати от неговата Консервативна партия, от които обаче малко по-късно се е отрекъл под претекст, че се е пошегувал, съобщи БНР.

Няколко от депутатите, които са от влиятелния Комитет 1922, потвърдиха казаното от Джонсън във вторник вечерта, два дни преди разпускането на парламента за великденска ваканция. Премиерът е бил горд от факта, че повече от 28 милиона британци са получили първа доза ваксина като е допълнил: „Причината за успеха с ваксината е заради капитализма и заради алчността, приятели мои“.

Веднага след това той се е опитал да се отрече от думите си като се е пошегувал как винаги при срещи с Комитет 1922 изтича информация в медиите. От "Даунинг стрийт" не отрекоха думите на Джонсън, но отказаха коментар.

Депутати от опозицията осъдиха казаното от премиера в деня, в който бе отбелязана една година от първия локдаун. Анджела Ийгъл от Лейбъристката партия коментира, че „добрите дела, а не алчността ще изведат страната от кризата“. Някои от участвалите във видеосрещата депутати се опитаха да защитят Джонсън с пояснение за контекста на думите, като посочиха, че като цяло той е искал да каже, че големите фармацевтични компании са успели безопасно да създадат ваксини рекордно бързо и че това няма отношение към сегашния спор с ЕС.

Политически наблюдатели обаче смятат, че думите на Джонсън могат да ескалират напрежението с Брюксел, въпреки че досега той избягваше да се ангажира във „война на думи“ по повод на заплахата за забрана на износа на ваксини от ЕС към Острова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама