COVID-19 по света: Австрия и Испания затягат мерките за Великден

11:15, 25 мар 21 25 2052 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Трите източни федерални провинции на Австрия - Виена, Долна Австрия и Бургенланд ще въведат нови ограничения за великденските празници поради нестабилната епидемиологична ситуация. 

По думите на министъра на здравеопазването Рудолф Ансхобер по време на Великден в тези три региона се планира да се наложат мерки за намаляване на социалните контакти, ще се увеличи обемът на тестване на населението и ще се разшири списъкът с места, където ще бъде въведено задължителното носене на защитни маски.

ЕС прие по-строги правила за износ на ваксини

Етапът на блокиране ще настъпи на 1 април и ще продължи до 6-ти. Мерките включват затваряне на козметични студия и спа центрове, нехранителни магазини и търговски центрове, а респираторните маски FFP2 ще трябва да се носят на местата с много хора. Предвижда се граничен контрол със съседните страни от изток (Чехия и Унгария), ще бъде задължително и носенето на маски в затворени помещения, когато повече от един човек се намира в едно и също помещение. Ще бъде въведено дистанционнно обучение и ограничение за напускане на дома - от 00:00 до 24:00. От 7-ми април пък е планирано тестване за коронавирус за достъп до нехранителни магазини, съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Излизането от карантината в Австрия след Великден ще става по региони, в зависимост от епидемиологичната ситуация във всеки от тях. Австрийското правителство планира да отвори от 27 март уличните тераси на ресторантите и кафенетата. Строгата карантина на Австрия беше облекчена през февруари. Ограниченията за туризъм, спорт, култура и кетъринг продължават да се прилагат от ноември 2020 г.

Снимка: CanstockPhoto

Ограничителни мерки и в други страни
Испания

Испания също смята да въведе ограничения по време на великденските празници. Идеята бе обявена публично още на 10 март, но заради противоречия между отделните региони, окончателното решение бе взето едва сега, съобщи БНР. От петък 26 март до 9 април се затваря за движение периметърът на всички автономни общности. От 23:00 часа вечерта до 6:00 сутринта жителите нямат право да напускат домовете си, освен по основателна причина. Срещите на закрито са ограничени до 6 души и то само, ако са роднини. Всяка от автономните провинции може да приеме още по-строги мерки на своя територия, стига да спазва договорените с централното правителство.

Припомняме, че заедно с още десетина европейски държави, Испания преустанови миналата седмица употребата на ваксината заради опасения, че тя причинява сериозни странични ефекти, като например тромби. Впоследствие обаче европейските страни решиха да възобновят употребата ѝ, след като Европейската агенция по лекарствата заяви, че ваксината е сигурна.

Печална годишнина от Covid-19: Хиляди тебеширени кръстове в Прага

Великобритания

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че от посетителите на пъбовете в бъдеще може да бъде искано удостоверение, че са ваксинирани, предаде БНР. Според него решението дали да се изисква такъв документ трябва да бъде взето от конкретните собственици на заведения. Депутатът от Консервативната партия Стив Бейкър обаче критикува подобна мярка заявявайки, че това е „ужасен капан“ и несправедливо наказва онези, които са били посъветвани да не се ваксинират или просто не желаят да го направят.

Люксембург

В Люксембург пък, където заведенията са затворени от края на ноември, се готвят да отворят от 7 април. Решението за това бе наречено „малка глътка въздух“ от премиера Ксавие Бетел, цитиран от „Франс прес“. Клиентите ще бъдат обслужвани до 18.00 ч. при строги правила - на една маса ще могат да седят само двама души, с изключение на семейства с повече членове. Рестрикциите за контактите и събиранията като нощният полицейски час от 23.00 ч. или ограничаване на посещенията до двама души при едно домакинство остават.

Исландия

Исландия, където живеят по-малко от половин милион души, може да се превърне в първата държава в Европа, справила се с COVID-19. Към настоящия момент там има само 20 потвърдени случая на коронавирус. Един човек се лекува в болница, като страната е имала общо 29 смъртни случая, което се равнява на 8.5 на 100 000 души. Там се възобновява от днес и имунизациите с ваксината срещу COVID-19 на компанията „AstraZeneca“. 

Междувременно днес и утре евролидерите ще проведат видеоконференция, на която ще обсъдят пандемията от COVID-19 и международните отношения. В нея ще се включи министър-председателят Бойко Борисов, както и американският президент Джо Байдън, който ще сподели гледната си точка за бъдещото сътрудничество. В поканата до европейските лидери председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подчерта, че ускоряването на ваксинацията срещу COVID-19 в ЕС остава основен приоритет. Лидерите ще дискутират също цифровия сертификат, който бе дебатиран в Европейския парламент и подкрепен от португалското председателство, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама