Имат ли бъдеще реформите за правата на децата в следващия парламент?

13:50, 25 мар 21 / Новият парламент 25 3096 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Настоящата предизборна кампания показа, че темата не е погребана трайно и може би сме готови за един по-зрял и спокоен диалог. За пръв път по време на кампания виждаме опит за надпартиен ангажимент за застъпничество за правата на децата в следващото Народно събрание.

Кампанията бе подета от Националната мрежа за децата и към момента към нея са се включили около 100 кандидати в листите на различни партии и коалиции. Тя е условно наречена „Парламентарна група на децата“. Организацията е отправила покана към всички кандидат-депутати да се включат в обединението. Заявилите желание да участват подписват декларация, че в бъдещия парламент ще работят за по-добър живот на всички деца и семейства в България и ще подкрепят политиките, които са в полза на тяхното благосъстояние. Това включва здравеопазване, образование, бедност и социално изключване, правосъдие, предаде OFFNews.bg

Дават още 52 млн. лв. за родителите, останали с децата си вкъщи

През последните години правата на децата пострадаха сериозно от ширеща се дезинформация, пропаганда и конспиративни теории, а родителите бяха подвеждани с фалшиви новини и изкривени истини. Политиците се поддадоха на този натиск и бяха спрени важни политически документи като Националната стратегията за детето. България е единствената страна в Европа, която няма цялостен политически документ за децата си. Надеждата ни е с тази кампания да ангажираме колкото може повече отговорни политици и граждани, за да работим заедно за една по-добра държава на децата ни!“, казва Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

Снимка: CanStockPhoto

Според социолога от „Алфа рисърч“ Боряна Димитрова засега повечето политици са оставили темата за децата „на резервната скамейка“. „Не влизат в парещите проблеми, предпочитат да декларират обща загриженост – към децата, към уязвими семейства, към дейността на социалните работници“, коментира тя. По думите ѝ само ВМРО и БСП настоятелно подчертават своя принос за неприемането на Истанбулската конвенция, дефинирана от тях като „заплаха пред традиционните ценности и българските деца“. Според нея парадоксът е, че така поставена, темата уж присъства предизборно, но по същността си е де факто заглушена и подменена.

„Първо, защото поставя в центъра радикалната идеологизация, което не позволява обсъждането на реалните проблеми в съвременните семейства, на отношенията родители-деца, детското развитие и пр. И второ, защото поставя темата в изцяло негативен контекст – какви не трябва да бъдат българските семейства, или деца, а не какво да се прави, какви политики да се следват, за да се гарантира благополучието, правото на сигурност и защита на всяко дете“, казва тя. 

Боряна Димитрова изтъква, че проблемите, върху които е нужно да се работи, могат да бъдат разделени на две групи. От една страна са свързаните с емоционалното, психологическо, социално-психологическо развитие на децата в коренно променящата се съвременна социална среда. От друга страна са проблемите, произтичащи от кризите, конфликтите, разривите в семействата, или общността. Много от тези проблеми са табу, за тях не се говори, остават зад стените, което само води до ескалация на насилието и травмите върху децата. Допълнителен проблем е отсъствието в българското общество на навици, култура, желание да се разговаря по тези проблеми, да се търси професионален съвет и помощ, да се откриват ранните признаци на проблеми, за да бъдат защитени децата“, коментира Димитрова.

Отварят две детски градини в София за децата на медици на първа линия

По думите ѝ хората, които са работили по Стратегията за детето са се оказали неподготвени за силните и синхронизирани атаки срещу нея. Тя отбеляза, че те са били базирани на модели, разработени от най-консервативните евангелистки кръгове.

„Прави впечатление обаче, че след първоначалното рязко отместване на махалото на обществените настроения в червената забранителна зона, в момента те постепенно се връщат към един доста по-трезв, разумен, основан на взаимното уважение подход в обсъждането на тези проблематика. Много позитивен знак например е, че на няколко пъти тази година, когато имаше атаки срещу съвременни учебни пособия, родителите сами се организираха, за да защитят правото на децата да бъдат възпитавани в толерантност и хуманизъм“, посочи социологът.

Ето и най-често срещаните елементи в програмите, засягащи темата за децата и семействата:

Увеличение на процента от БВП за образование – ГЕРБ, БСП, ДБ

Иновации в образованието – ГЕРБ

Безплатни ясли и детски градини (БСП, ВМРО, ГЕРБ, „Изправи се! Мутри вън!“, ВМРО)

Ясла за всяко дете – ДБ

Повече средства за детски спорт – БСП

Максимално обхващане на децата в образователни институции – ГЕРБ, БСП

Чувствително по-големи помощи за раждане на дете – БСП, „Има такъв народ“, Изправи се! Мутри вън!“

Увеличение на платеното майчинство през втората година – БСП, ВМРО, „Изправи се! Мутри вън!“

Увеличени помощи за майки студентки – БСП, Има такъв народ

Безплатни лекарства за децата – БСП

Безплатни учебници – БСП, ВМРО, „Изправи се! Мутри вън!“

Увеличени помощи за ученици – БСП, „Изправи се! Мутри вън!“

Повече данъчни облекчения за семейства с деца – ГЕРБ, БСП, ДБ, ВМРО, „Има такъв народ“

Финансова помощ/ваучери за неприети деца в градини (ДБ, ГЕРБ, „Изправи се! Мутри вън!“)

Едносменен режим в училищата – ГЕРБ

Специализиран патронаж за подкрепа на самотни майки (ГЕРБ, Изправи се! Мутри вън!“) и многодетни семейства – ГЕРБ

Разширяване на досегашни програми в подкрепа на родители – ГЕРБ

Програми/подкрепа за заетост на родители на деца с увреждания – ГЕРБ, ДБ

Достъп до лечение в чужбина – ДБ

Нова национална детска болница – ДБ, „Изправи се! Мутри вън!“

Покриване на разходи за ин витро на всички нуждаещи се – ДБ

Отменяне на ДДС върху детските храни – ДБ

Ваучери за детски спорт и извънкласни занимания – ДБ

Реформа за детско правосъдие – ДБ

Помощ за семейства с деца с ипотечни кредити – ДБ

Всички административни услуги, свързани с деца – по електронен път – ДБ

Ваучери за почивка с деца за курорт – ВМРО

„Укрепване на брака и семейството от баща – мъж, майка – жена и техните деца. Утвърждаване на традиционни, български семейни и християнски ценности“ – ВМРО

Отмяна на Закона за социалните услуги – ВМРО

Премахване на практиката за извеждане на деца от биологичното семейство – ВМРО

Закриване ДАЗД и създаване на Агенция за защита на децата, семейството, възрастните хора и хората с увреждания – ВМРО

Гъвкавост в ползването на отпуск за отглеждане на дете – „Има такъв народ“

Ваучери за детегледачи – „Изправи се! Мутри вън!“

Лаптоп за всяко дете – „Изправи се! Мутри вън!“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама