Последният звънец удари: 44-тият парламент остана в историята

12:30, 25 мар 21 / Политика 25 3056 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Депутатите от 44-тото Народно събрание се събраха за последно, за да закрият работата на институцията преди провеждането на изборите за нов парламент.

194 депутати се явиха на работа в последния ден на настоящия парламент, а работният ден бе кратък – само два часа, в които всяка от политическите групи направи равносметка за свършеното през изминалите четири години.

Последните думи на депутатите

Най-голямата парламентарна група  - на ГЕРБ, се похвали, че управляващото мнозинство не е позволило „страната да бъде хвърлена в хаос и безвластие“,  като е излъчило правителство и изпълнило предизборната си програма.

Председателят на групата д-р Даниел Дариткова отчете тежък мандат, преминал през голямо изпитание - Covid-19, както и с медицинските и икономическите измерения на пандемията. Въпреки трудностите според нея българската здравна система е успяла да  удържи на натиска и да осигури лечение на всички нуждаещи се.

Дариткова призна, че парламентът не винаги е бил на нивото на предизвикателствата, пред които е била изправена страната и пожела следващият парламент да надскочи тяснопартийния интерес.

Тя заяви, че ГЕРБ е готова да подаде ръка и да работи за национално единение, дори и с риск да плати политическите последици за това“.

Коалиционните им партньори от „Обединени патриоти“ обявиха, че са изпълнили дълга си пред българските граждани. Като лични успехи те отчетоха изместването на ДПС от позицията на балансьор във властта, ръстът на доходите,  както и спирането на Истанбулската конвенция и Стратегията за детето. Те се похвалиха и с гарантирането на независима външна политика, бранеща националните интереси и работеща в защита на българите зад граница, както и с повишаване на отбранителните способности. Отчетоха още стъпки в справянето с маргинализираните цигански общности.

Според Патриотите участието им във властта е направила страната ни по-независима, по-бранеща националните си интереси и по-вярна на духовните традиции, които ни правят българи.

Те посочиха, че мандатът на управляващите е бил белязан от политическо разделение, постоянни опити за събаряне на правителството, скандали и война между институциите.

„Статуквото на скандала и омразата формира у мнозина българи усещането за свободно падане“, каза председателят на групата Искрен Веселинов, но добави, че градивните неща в управлението се случват бавно и затова приемствеността е важна.

Най-голямата опозиционна група – тази на БСП, обяви че въпреки натиска през изминалите години не е влязла в скрити договорки с властта, а се е превърнала в алтернатива на управлението, чието поведение определи като „арогантно и самодостатъчно“. Според лидера на социалистите Корнелия Нинова именно управляващите са виновни за това, че парламентът се е превърнал в една от най-малко уважаваните институции.

Като доказателство за това Нинова заяви, че вместо да контролира изпълнителната власт, парламентът е станал изпълнител на волята на един човек – премиерът. Освен това законите са изменяни многократно без оценка за въздействието и в резултат имаме хаотично, противоречиво законодателство.

Нинова обвини управляващите в лобизъм, некомпетентност и в опит да ограничат гласа на опозицията. Тя отправи критики и за вкарването на парламента в междуинституционална война с президентската институция.

За финал лидерът на социалистите обяви, че на изборите на след 9 дни не се решава  просто кой ще стане депутат, а се залага бъдещето на България. „Можем да възстановим държавността. Институциите да работят за хората, а не обратното“, обяви тя.

От груата на ДПС не направиха изявление и не присъстваха на последното заседание. Позицията им бе изпратена в писмен вид. „Най- хубавото на днешния ден, е че приключва мандата на това Народно събрание“, се цитира в нея председателят на групата на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му с това приключва унижението на институцията Народно събрание.

С последните си думи като част от този парламент  Карадайъ разкритикува властта. Той посочи, че през изминалите години сме станали свидетели на гласуване на закони в нарушение на Конституцията, приемането на бюджети като подписан празен чек за изпълнителната власт, промяна на закони с едно телефонно обаждане от премиера и популистко харчене на държавни средства.

Управлението на ГЕРБ пък свърза с насаждането на омраза, разделение и  противопоставяне, както и с превръщането на държавните органи и служители в слугинаж на герберизацията.

По думите му трябва да се сложи край на безцелното пребиваване във властта, на което сме свидетели от 11 години и ДПС ще работи именно в тази посока за рестарт на държавността.

Първият си мандат в парламента „Воля“ приключва със самочувствие и удовлетвореност от своята работа, обяви председателят на групата Веселин Марешки. Според него партията днес е по-сплотена, мотивирана и с по-високо доверие, отколкото преди четири години, а в нейно лице хората си видели един различен вид политици - честни и почтени родолюбци.

„Показахме какво значи да не ламтиш за постове, а да се бориш за благото на народа. Работихме съвестно“, каза още Марешки. Той отбеляза, че парламентарната група не е

внесла нито един закон в ущърб на гражданите и не са се замесили в нито един партиен скандал.

Марешки също отправи критики към властта като заяви че е дошло време за действие, в противен случай скоро България няма да я има.

Народното събрание приключва работата си с близо 500 заседания и също толкова нови закона, заяви Красимир Янков в декларация от името на независимите народни представители. Той посочи, че изминалите четири години са били изпълнени с безброй безсмислени скандали и пожелава на следващото Народно събрание по-малко скандали и повече консенсус при вземане на решения.

„Политиците на прехода трябва да отстъпят. Те са тези, чийто водещ мотив в работата е принципът „гарван гарвану око не вади“, каза още той. Според него е време е за нови политици с воля за пречупване на това уродливо явление корупцията.

„Колеги, благодаря ви за съвместната работа, закривам 44-тото Народно събрание“, обяви председателят Цвета Караянчева малко преди да удари последния звънец.

„Всеки от нас ще отнесе различни спомени, както е различна оценката на всеки един от нас за изминалите 4 години. Скоро в тази зала ще заемат местата си депутатите от 45-тото Народно събрание, някои от тях ще са ветерани с опит, други за първи път ще седнат на депутатските банки. На бъдещите депутати-ветерани да пожелаем да носят със себе си поуката от допуснатите в миналото грешки, а тези, които за първи път ще влязат тук, нека не забравят обещанията към избирателите си“, заяви Цвета Караянчева в последната си реч.

Тя призова българите да гласуват на предстоящите избори, защото всеки глас има значение. Тя заяви, че всеки глас ще бъде честно преброен, а обществото ни само ще спечели от високата избирателна активност.

Преди закриването на парламента прозвучаха химнът на Република България и този на Европейския съюз. Депутатите посрещнаха химните на крака, а последният звънец на 44-тото Народно събрание удари. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама