Големите кавички на седмицата (22 - 26 март)

13:00, 27 мар 21 / Големите кавички 25 5624 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Подбрахме най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (15 - 19 март)

Корнелия Нинова става за премиер – прочела е повече от една книга. Това заяви депутатът от БСП и водач на листата на партията във Велико Търново Явор Божанков. Думите му дойдоха по време на дебат с говорителя на ГЕРБ и втори в листата на партията в 24 МИР София Тома Биков и в отовор на въпрос от опонента му за това кой ще е кандидатът на БСП за премиерския пост.

„Това се определя от следващото мнозинство, ние не сме лидерска партия. Но съм убеден, г-н Биков, че ще намерим кандидат за министър-председател, прочел повече от една книга и говорещ повече от един чужд език. И ако ме питате дали г-жа Корнелия Нинова е подходяща – тя, за разлика от г-н Борисов, владее два чужди езика, има образование и е прочела повече от една книга”, обърна се социалистът към представителя на ГЕРБ.

„Изглежда думата на тези избори ще е номад, политически номад. На български език - чергарин.  Политическите номади се местят от партия в партия, а много често - и от листа в листа.  Ако няма келепир (по „Бай Ганьо“) в една партия, те отиват в друга, от която по-ясно се чува шляпането на пачки. Ако са пресушили доверието на хората в родното си място, украсяват листата в град, където не ги познават“. Това написа зам.-председателят на Републиканци за България Павел Вълнев в социалната мрежа Facebook.

Често това е смехотворно. „Вносен“ кандидат беше обещал в Стара Загора, че ще се бори за миньорите под земята. А мините в „Марица Изток“ са на повърхността, те са върху открити находища. Друг пък се беше обърнал към хората в Кърджали със „Здравейте, граждани на Смолян! Ако се бяхме събрали на разтуха - няма лошо, ще се посмеем. Дори ще простим. Но изборите не са Ганковото кафене“, пише той.

„Републиканци за България заложи на местни хора в листите си. Нищо, че никой не е пророк в родното си място. Гражданите навсякъде имат право на пронизителен критичен поглед към техните избраници. От самото начало, а не отпосле и отдалече“, смята още той.

Русия си оставя правото на реципрочни мерки във връзка с обявените от страна на България за персона нон грата руски дипломати в София, обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя посочи, че българските власти правят вече за пети път през последната година и половина демарш от подобен характер, без да предоставят каквито и да е доказателства.

„Тази стъпка беше предшествана от шумна кампания, когато прокуратурата на България излезе с „разобличение” в местните силови държавни структури на група лица, уж работещи за Русия. По този начин, в съответствие с известната рецепта беше подготвена почвата за решението за изгонване на нашите дипломати. Призоваваме отново официална София да прекрати участието си в „лов на вещици”, който вреди на националните интереси на самата България. Време е да се върнем към конструктивния двустранен дневен ред, който е много по-естествен за руско-българските отношения”, подчерта Захарова.

По думите ѝ изострянето на антируската „шпиономания” в България рецидивира в навечерието на парламентарните избори в страната на фона на русофобските изблици на Запад и преди всичко в САЩ.

„Не строя в Морската градина във Варна. По-скоро правя озеленяване. Това се вижда - насадих много храсти, доста дръвчета. Защото по принцип за мен зеленото, чистото, чистата вода, чистата храна, чистата природа, но и чистите партии и политици, е много важно да бъдат такива“. Това коментира в ефира на bTV лидерът на ПП „Воля“ Веселин Марешки, който води листата на патриотичната коалиция с НФСБ във Варна.

„Трябва ли да коментирам дребни неща?“, отговори той на въпрос на Антон Хекимян за строителството на басейн в Морската градина. „Относно басейна, за по-малко от 100 кубика не се иска разрешение за строеж и той е законен, защото е под законовия праг от 100 кубика. Затова не ни трябваше разрешение за строителство от общината. Ние направихме басейна по-малък“.

Марешки призна, че през последните години е станал по-богат, защото основните му бизнеси - фармацевтичният, и този с горивата, са незасегнати от тази криза и работят успешно. Попитан дали е дошъл със скъпа кола до студиото на телевизията лидерът на ПП „Воля“ отговори: Имам скъпи автомобили - аз съм богат човек и мисля, че за никого не е изненада това нещо. Костюмът ми струва около 2000-3000 лв.“

Политикът коментира и изказването си от преди дни, че синът му износва неговите дрехи„Децата ми са скромни, прекалено скромни, но това не е моя заслуга, а заслуга на съпругата ми...Синът ми не че специално износва дрехи, по-скоро аз като го видя малко ме е срам. Такъв беше срамът и на майка ми, която беше една от видните моделиерки в България. Аз ходех по същия начин, по който ходи сина ми в момента – износвах дрехите на един неин пръв братовчед, който имаше възможност да си купува". 

Той не отива да си купува дрехи и аз като видя, че съм пораснал малко повече и му давам някоя от моите, защото аз пък си купувам дрехи. И му казвам „Вземи това пуловерче, вземи тази блузка, вземи тези дънки“. Това е абсолютната истина. Аз не го казвам с някаква гордост, аз не се радвам от това нещо – той има доходи и ние сме достатъчно заможни и той може да си купува, но просто не обръща внимание на външния си видАко не бях влязъл в парламента, аз също ходя доста небрежно. Но от уважение към институцията слагам костюми“.

Марешки каза още, че е взел варненския плаж Кабакум на концесия за удоволствие, защото обича водните спортове.

Това не е Северна Македония, а Северна Корея! Това заяви българският евродепутат Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти и кандидат депутат от листата на ВМРО по време на дебат за доклада напредъка на Република Северна Македония в Европейския паралмент. Напрежение в залата предизвика внесена от петима евродепутати поправка в доклада, която осъжда „провокативни изявления“ на български правителствени служители по исторически въпроси, засягащи Северна Македония. Те призовават българските власти да се въздържат от подобни изявления „въпреки продължаващата предизборна кампания“. Четирима от вносителите са социалисти, а един е „зелен“. 

Днес в Република Северна Македония се извършва драстично нарушаване на човешкото право за самоопределение. Днес в Република Северна Македония един певец - Гарванлиев получи повече от 400 смъртни заплахи, само защото се определи като българин. Днес в Македония 50 човека са привикани от УДБА - драстичната, бивша югославска тайна полиция, за да дадат обяснение защо са си купили български книги. Днес в Република Северна Македония се горят български знамена, уважаеми колеги. Днес в Република Северна Македония се привикват хора, защото са се самоопределили като българи. Днес в Република Северна Македония има над 130 хиляди човека, които се самоопределят като българи и които нямат право да направят това свое самоопределение на предстоящото преброяване на населението.

Товауважаемие Северна Корея. Това се случва не в Африка, не в Азия, това се случва не някъде по света, това драстично нарушаване на основно човешко право се случва в Европа, под носа Ви. И затова съм възмутен от поведението на част от нашите колеги, главно от групите на Социалисти и Зелени, които се правят, че не забелязват тези драстични нарушения на човешките права, а напротив - опитват се да стоварят някаква хипотетична вина върху българското правителство затова, че защитава историческата истина", обяви Ангел Джамбазки.

„Да, Гоце Делчев е българин. Да, Иван Михайлов е българин. Да, Тодор Александров е българин. Да, братя Миладинови са българи. И те винаги са се самоопределяли като такива. И да, днес в Северна Македония живеят стотици хиляди граждани, които се определят като българи.

И затова, колеги, не си позволявайте лицемерието да се опитвате да се правите, че не виждате това драстично нарушаване на правата им. И не си позволявайте да налагате двойни стандарти. Това просто не може и няма да се случи, защото противоречи на всякаква идея за ЕС, защото противоречи на всичките Ви идеи за това как трябва да се защитават правата на всяко едно човешко същество на самоопределение. И това, пак казвам, се случва в Европа. Не можете да промените факта, че до 1944 г. Македония е българска и тя ще остане такава!", заяви още евродепутатът.

„Никой от нас (бел. ред.- коалицията „Изправи се! Мутри вън!“) не се бори за постове. Ако аз се борех за постове, щях да съм омбудсман. Щях да си седя в омбудсманския кабинет, да имам най-високия рейтинг, да получавам висока заплата и да гледам протестите от прозореца”, каза Мая Манолова, водач в 23 МИР София и Стара Загора от „Изправи се! Мутри вън!” в ефира на Нова телевизия. 

Тя не посочи кого от нейната коалиция биха излъчили за премиер, но отбеляза, че няма проблем да подкрепят някой от „Демократична България” или от партията на Слави Трифонов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама