Тервел Пулев: Името Самуил е целенасочен жест към българската история в конфликта с Македония

10:23, 27 мар 21 25 2138 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Шампионът ни в професионалния бокс Тервел Пулев обясни защо е кръстил третия си син Самуил. Навръх големия християнски празник – Благовещение, той стана баща за трети път. Семейството му спази традицията и третият му син носи отново името на български владетел.

Тервел Пулев стана баща: И третият син с име на български владетел

Пулев обаче разкрива, че избора на име е целенасочен и добре обмислен жест от страна на семейството към българската история в конфликта с Македония, касаеща именно чий цар е бил Самуил.

„Самуил е български цар и трябва да остане в паметта на всички нас като такъв, а аз и съпругата ми избрахме с много гордост да кръстим Самуил нашето трето момче!“ обяви той в социалната мрежа Facebook.

Боксьорът обаче изказва разочарованието си, че точно това обяснение е изрязано от интервюто му пред Нова телевизия с обяснението, че това е „продуцентско решение“.

„В дните, в които семейството ми се чувства толкова щастливо от появата на новия живот, в мен се надига възмущение от времената, в които живеем. Имам дори усещането, че в България съществува някаква крайно нередна колония! Страх ни е вече да назоваваме истинските факти?!“, споделя той. Според него това явление е присъщо за асимилирания български народ в изконните български територии в северна Гърция, Македония и части от Сърбия.

„Питам се обаче, това продуцентско решение, което посяга върху мотивите ми да кръстя детето си Самуил, интересите на кого обслужва?! Нима ще отречем, че спорът ни с Македония за тази и за много други възрожденски, велики личности,  самоопределили се за българи, продължава от десетилетия?! Историята на България трябва да бъде съхранявана, пазена непокътната, предавана от поколение на поколение коректно, без увъртане и навеждане. Поне това дължим на предците ни.“, завършва Тервел Пулев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама