Спряха пратка с български книги за българските културните институции в Северна Македония

18:40, 27 мар 21 25 1860 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Днес на на границата със Северна Македония е спряна пратка с български книги, която пътува към българските читалища в югозападната ни съседка. Българският гражданин Виктор Стоянов се е опитал да внесе в Северна Македония дарение от 920 български книги „Български народни песни на Братя Миладинови“ за Българския културно-информационен център в Скопие, сред които , съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Езкемплярите от Български народни песни от Братя Миладинови бяха транспортирани от българския гражданин Виктор Стоянов, който представи на ГКПП Деве баир договор за дарение, с който книгите ще бъдат предоставени на културния ни център. Въпреки изпратения на място консул от посолството ни в Скопие, митническите власти заявиха, че е нужно предварително разрешение от Министерството на външните работи на Република Северна Македония, съгласувано с Министерството на културата на Република Северна Македония.

Външното ни министерство изрази притеснения от продължаващите дискриминационни действия на властите на Република Северна Македония, a посолството ни в Скопие изпрати протестна нота до МВнР на Република Северна Македония. С нотата посолството иска обяснение защо се налага специално разрешение за внос на литература от страна-членка на Европейския съюз, което не е регламентирано никъде и е абсурдно да се случва през 2021 г. в държава, която претендира, че иска да се присъедини към Европейския съюз. Със скандалния акт на властите на Република Северна Македония ще бъдат запознати Европейската комисия и посолствата на държавите-членки на Европейския съюз в Скопие.

Защо книгата е неудобна?

„Причината от 6 часа да стоя на границата на Северна Македония е, че книгата „Български народни песни на Братя Миладинови“ не им е удобна...Това е форма на рефлексна реакция от тази държава, за разлика от населението, което желае да чете български книги и ги очаква. Нося със себе си 920 книги „Български народни песни на Братя Миладинови прототипно издание в оригинал. Имахме такава кампания. Събрахме пари с много хора и отпечатахме 1 300 такива книги, от които 920 в момента са в мен“ , посочи той пред Агенция „Фокус.

По думите му двата аргумента, които са били изложени от граничните власти, си противоречат - първо са му казали, че е трябвало да премине стандартен митнически път, който е със спедиторска компания, въпреки че книгите не подлежат на митническо обработване и таксуване, както и на ДДС. Малко по-късно са го уведомили, че трябва да дойде разрешение от Министерство на културата на Република Северна Македония за внос на тези книги до Българския културно-информационен център в Скопие.

От ВМРО излязоха с позиция, в която определиха действията на македонските власти като поредна провокация.

МВнР привика македонския посланик заради клеветническата кампания срещу България

Отношенията между София и Скопие продължават да се обтягат, а днес министъра на външните работи привика временно управляващият посолството на Република Северна Македония, за да даде обяснения дали македонското правителството води клеветническа кампания срещу България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама