След повече от 20-годишно прекъсване: България с олимпийска квота във фигурното пързаляне

17:15, 27 мар 21 / Спорт 25 3468 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

След повече от 20-годишно прекъсване България ще има представителка при жените в турнира по фигурно пързаляне на зимните игри в Пекин 2022, след като Александра Фейгин завоюва олимпийска квота на световното първенство в Стокхолм (Швеция). 

Шампионката на България завърши на 17-о място в крайното класиране със сбор от 173.52 точки, след като беше 17-а в кратката и 18-а във волната програма. Така Фейгин сбъдна най-голямата си мечта - да представя България на зимни олимпийски игри. Това ще се случи през февруари догодина в китайската столица Пекин. 

За последно България е имала състезателка при жените на зимна олимпиада през 1998 година в Нагано - София Пенкова, а след 24 години това ще се случи отново чрез Александра Фейгин. Възпитаничката на Андрей Лутай и Ина Лутай изигра чиста волна програма, но беше ощетена от съдиите най-вече във втората оценка (компоненти на програмата), припомня БТА.

Тя започна с комбинация от троен лутц - троен тулуп, след това изпълни двоен аксел, троен тулуп, троен ритбергер, троен флип, комбинация от троен ритбергер-двоен тупул-двоен ритбергер, троен салхоф и двоен аксел. Съдиите й дадоха 113.55 точки (61.59 точки за технически елементи и 51.96 а компоненти на програмата). Александра Фейгин се прибира от Стокхолм в неделя в 13.15 часа с полет от Франкфурт. Първи руски подиум при жените в историята на световното първенство беше записан в Стокхолм, след като победителка стана Анна Щербакова, а след нея завършиха Елизавета Туктамишева и Александра Трусова. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама