Собственикът на bTV и Telenor загина в катастрофа с хеликоптер

14:08, 29 мар 21 / Свят 25 3784 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

56-годишният чешки милиардер Петр Келнер е загинал в хеликоптерна катастрофа в Аляска, съобщи "Ройтерс", като цитира изявление на компанията му. 

Петима души, сред които най-богатият човек в Чехия, загинаха по време на ски екскурзия в Аляска. Инцидентът станал в събота, когато хеликоптерът, с който пътувала групата, се разбил край глетчера Кник в американския щат.

Сред жертвите са още чехът Бенджамин Ларочай, двама водачи на ски експедицията и пилотът. Един от пасажерите е оцелял. Той е тежко ранен, но в стабилно състояние.

Телата на загиналите са открити от Националната гвардия и доброволци от Спасителния отряд. Останките им са предадени за съдебно-медицинска експертиза. Разследва се причината за катастрофата, съобщи БГНЕС.

След инцидента властите са забранили полетите в района на ледника. Говорител на PPF апелира за уважение към неприкосновеността на личния живот на семейство Keлнер и заяви, че погребението ще бъде в тесен семеен кръг.

Кой е Петр Келнер?

Петр Келнер е създател и главен акционер на PPF Group N.V. Неговата бизнес империя се разпростира по целия свят. Нетното му състояние се оценява от „Форбс" на 17,5 милиарда долара. Келнер отдавна беше известен като най-богатия мъж в Чехия. Той обаче избягваше светлината на прожекторите и в продължение на няколко години обществеността го видя само на шепа снимки, съобщява „Радио Прага“, цитирано от БГНЕС.

Пътят на Келнер към огромно богатство започва през 90-те години, когато той и партньори основават PPF като инвестиционна фирма, когато посткомунистическата Чехословакия разпродава много предишни държавни компании. Тогава PPF купи контролен пакет от най-голямата застрахователна компания в страната, Česká pojišťovna. По-късно PPF се разширява в областите на финансите, телекомуникации и други направления, оперирайки фирми в Европа, Азия, САЩ и другаде.

Връзката с България

Миналата година медийната му група купи bTV Group, с което пое контрола на 6 телевизионни канала в България. Преди това чехът направи неуспешен опит да купи Нова телевизия. У нас той притежава и „Теленор България“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама