Контузии в националния отбор по художествена гимнастика

11:45, 29 мар 21 / Спорт 25 4009 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Много от художествените гимнастички са с контузии след Световната купа в София, за това те ще пропуснат следващото състезание в Ташкент (Узбекистан), това обяви президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева във видео, публикувано във Facebook. 

Пет медала за Калейн, три за ансамбъла ни в София

Боряна Калейн и Катрин Тасева са с травми и болки. Боряна игра с много силни болки в глезена на това състезание, а Катрин - с болки в кръста, Мадлен Радуканова също е с контузен глезен, а Лаура Траатс има проблеми с ръката. Основният ни приоритет сега ще бъде абсолютното възстановяване на момичетата. Взехме решение да се пропусне следващата Световна купа в Ташкент. Разбира се, България ще участва, но с друг състав”, разкри Раева, като отбеляза, че е доволна и щастлива от цялостното представяне на българския отбор.

Снимка: Facebook/ Българска федерация художествена гимнастика

„Има много какво да се желае като работа в ансамбъла по отношение на изчистване на елементите, защото се допуснаха грешки и в двата дни. Истината е, че ансамбълът, с фантастичните оценки, които получи, всъщност взе с две точки по-малко от това, което е заложено”, добави президентът на БФХГ. 

„Това, което трябва да се подчертае, е, че изненадата при ансамбъла ни е много голямата разлика между България и Япония, защото на последното световно първенство Япония ни победи в многобоя - те бяха втори, а ние - трети. Сега обаче направихме една огромна разлика, което говори за неимоверното израстване на българския ансамбъл. Трябва да се отчете физическата подготовка, възможностите и качествата на момичетата. България показва изключителна класа и като физически данни, и като физическа и психологическа подготовка. Имаме пет изключителни гимнастички, които могат да правят много сложни елементи”, допълни Раева.

Кралица на Световната купа: Боряна Калейн с пет медала

По думите ѝ израстването при индивидуалните ни състезателки е оргомно. „Боряна Калейн показа, че и с грешки е абсолютно равностойна на Линой Ашрам - нещо, което миналата година беше много по-трудно, да не говоря за 2019-а. Съчетанията са много усложнени, и която издържи и ги изиграе, ще спечели медал и в Токио. Конкуренцията при индивидуалното е много голяма. Тук отсъстваха единствено състезателките на Русия, които са нашите основни съперници, но това, което показва тази Световна купа с всички останали участнички, е, че България трайно се настанява в призовите места в индивидуалното”, коментира Илиана Раева.

Снимка: Facebook/ Българска федерация художествена гимнастика

Тя отбеляза, че е България се е представила много добре в организацията на Световната купа в СофияВажно беше за момичетата да имат тази Световна купа. Много съм щастлива, че България успя да завоюва толкова златни медали с ансамбъла и Боряна Калейн. Допускаха се грешки, нормално е, това е година и половина излизане от ритъм, а в същото време има изключително усложняване на композициите, което изисква много тежка работа”, каза президентът на БФХГ, цитирана от Gong.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама