След скандал с руската ваксина: Словашкият премиер подаде оставка

13:30, 29 мар 21 / Свят 25 2819 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Словашкият премиер Игор Матович съобщи изненадващо снощи, че подава оставка и ще размени поста си с финансовия министър Едуард Хегер, проправяйки път за излизане от правителствената криза. Смяната начело на правителството беше огласена на брифинг пред медии в Братислава след консултации между партийните лидери на три от четирите партии в управляващата коалиция.

Русия се хвали с износа на „Спутник V“, a внася дози

Хегер, който също като премиера е член на партия „Обикновени хора и независими личности“ (ОЛаНО), заяви, че е готов да оглави правителството. По думите му ръководителите на влизащите в управляващата коалиция партии „Ние сме семейство“ (НСС) и партия „За люди“ („За хората“) са съгласни с това решение. Партията „Свобода и солидарност“ също приема положително предложението на ОЛаНО и се връща в управляващата коалиция, която беше напуснала. Хегер обяви преговори с всички коалиционни партньори и каза, че в понеделник ще се срещне със словашкия президент Зузана Чапутова. Според конституцията президентът назначава официално премиера.

Снимка: БГНЕС

Как поръчка на „Спутник V“ разклати цяло правителство?

Управляващата коалиция изпадна в сериозна криза заради спорове за политиката за справяне с коронавируса. Това стана след решение на премиера Матович да купи руската ваксина против коронавируса „Спутник V“, без знанието на коалиционните му партньори, посочва „Ройтерс“. Премиерът дори лично посрещна ваксините на летището, а в рамките на дни подадоха оставка шестима от 16-те членове на кабинета. Критици на коалицията обаче заявиха, че основният проблем не е ваксината, а „нетърпимият управленски стил“ на Матович.

„Спутник V“ ще се произвежда в Сърбия

Преди седмица премиерът предложи да подаде оставка при определени условия, включително всичките му критици в коалицията да напуснат правителството, предаде ДПА, цитирана от Mediapool.bg. Според проучване на общественото мнение, цитирано от „Франс прес“, над 80 на сто от словаците искат оставката на Матович. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама