Задигнаха очилата от паметника на Махатма Ганди във Варна

10:15, 30 мар 21 25 1773 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Откраднаха очилата на паметника на Махатма Ганди във Варна. По лицето на статуята няма видими следи от вандализъм, което може би означава, че извършителят е действал внимателно и наистина е искал да си вземе само очилата. За случая е подаден сигнал в полицията. А от Община Варна се ангажираха да реставрират паметника в първоначалния му вид.

„Според мен вандализмът се провокира от изолацията, която пандемията наложи. Това е нещо, което трябва да се преодолее в най-скоро време. Статуята може да бъде реставрирана, но въпросът е защо това се е случило”, каза директорът на Градската художествена галерия във Варна Пламена Рачева, цитирана от Нова телевизия. 

Скулптурата на Махатма Ганди е изработена от бронз и е с височина почти два метра. Неин автор е известният индийски скулптор Рам Сутар - създател и на най-високата статуя в света. Тя е дарена от индийското правителство и е последната от 85 статуи на духовния водач, поставени по повод 150-ата годишнина от рождението му. На откриването ѝ миналата година присъства и посланикът на Индия у нас Пуджа Капур.

Снимка: Община Варна

Пространството, избрано за поставянето на паметника, не е случайно, а именно градинката пред Градската художествена галерия. Махатма Ганди е бил духовен учител и вдъхновител за художника Борис Георгиев, чието име носи галерията. Двамата се срещат през далечната 1931 г. на кораба „Пилстна“ на път за Индия.

Посегателството върху скулптурата на Махатма Ганди е втората вандалска проява в тази градинка в центъра на Варна. В края на миналата година беше открадната част от пластиката на богинята на лова Диана, която красеше пространството повече от 15 години, предаде БНТ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама