Нинова с план за управление за първите 100 дни

13:10, 30 мар 21 / Новият парламент 25 2117 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

При спечелване на изборите БСП са готови с план за управление в първите сто дни, обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова. По думите ѝ планът е направен с грижа за хората и е ориентиран в четири сектора: здравеопазване, социална политика, доходи и работни места, икономика и финанси и образование. Предвидените мерки пък са два тип - спешни (които са готови да въведат веднага) и такива, които ще започнат веднага, но ще продължат своя ефект до края на годината, съобщи БТА.

Най-екзотичните предизборни обещания

Спешните мерки включват възстановяване на имнунизационния план с приоритет на възрастните хора, тези на първа линия и хронично болните, които доброволно искат да се ваксинират, като процесът се поеме от личните лекари. Отделяне на Covid болници и такива, чисти от Covid. Започване на преговори за доставка на китайска и руска ваксини, за да има право на свободен избор между всички възможности. Намаляване на ДДС на лекарствата на 9 %.

„Започваме въвеждане на ежемесечна държавна помощ на домакинствата до края на пандемията“, заяви Нинова, която води червените листи в Пловдив и в 25 МИР София. БСП предвижда също изпащане по една минимална работна заплата на самоосигуряващите се лица и топла храна за възрастните хора и социално слабите до края на пандемията.

Веднага можем да въведем безплатните детски ясли и градини, а на работещите родители, останали вкъщи да гледат децата си - 70% от трудовия им доход да бъде осигурен, но не по-малко от една минимална работна заплата, каза Нинова. От БСП възнамеряват да регламентират и работата от вкъщи в Кодекса на труда.

Още в първите сто дни въвеждаме данъчна ваканция за бизнеса и покриваме определен процент от оборотния капитал, за да помогнем българските производители и на икономиката, заяви Корлнелия Нинова. От БСП предвиждат още намаляване на изискуемите документи за кандидатстване по програми за помощ и съкращаване наполовина на сроковете за изплащането им.

БСП с най-много сътрудници на ДС в листите, „Демократична България“ с нито един

БСП си поставя за задача осветляване на финансовото състояние на държавата чрез пълен преглед на разходи, приходи, дълг, резерв, заяви Корнелия Нинова. От БСП предвиждат премахване на плоския данък, но корпоративният данък остава 10 процента. При предложеното въвеждане на прогресивно подоходно облагане близо 3,5 млн. души остават с досегашния данък, а само 120 хиляди ще са с по-високо облагане, изчислиха от левицата.

Планът включва и осигуряване на компютри, таблети и лаптопи на деца от социално слаби семейства, както и безплатни учебници от първи до 12 клас и по един учебник за един клас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама