България да бъде най-доброто място за отглеждане на деца в Източна Европа - приоритет на „Демократична България“

14:16, 30 мар 21 / Новият парламент 25 1712 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Социална реформа, която да превърне България в най-доброто място за отглеждане на деца в Източна Европа -  това е големият приоритет, който „Демократична България“ си представя на парламентарните избори на 4 април.

Обединението се ангажира с повишаване на средната работна заплата на 2400 лв. и средната пенсия на 1000 лв. в рамките на четири години, ако получи мандат за управление, като ще въведат ясен и прозрачен механизъм за определяне на минималните възнаграждения.

В центъра на нашата социална политика стои човекът, на когото държавата трябва да осигури възможност да се грижи пълноценно сам за себе си, за семейството и за близките си и да получава шанс за адаптация към бързо променящите се среда и условия на труд”, коментира Надежда Йорданова, кандидат на „Демократична България“ в столичния 23 МИР и в листата в София област.

Какво предлагат? 

Подкрепата на семействата и децата е в основата на социалната политика, като обединението предлага ваучерна система за покриване на част от таксите за частна детска ясла или градина, когато децата не са приети в общинските заведения, гарантирано лечение на тежко болните деца в България или чужбина, без необходимост от дарителски сметки, както и комплексна подкрепа на семейства, които полагат грижи за деца със специални потребности, с хронични заболявания и с увреждания.


Сред приоритетите на „Демократична България“ е бързата реализация на проекта за Национална детска болница. С нов Кодекс на труда, който отчита нуждите на бизнеса и работещите ще насърчава гъвкавите форми на заетост, а за работодателите се предвиждат финансови стимули за обучение на работното място и облекчения в осигуряването на служителите, които са в период на обучение.

Христо Иванов: Целта ни е да излезем от 30-годишното затлачване

Финансови стимули за активно включване в пазара на труда на възрастните хора и хората с увреждания ще въведат от обединението, както и нова държавна политика за грижата към хората с увреждания, хронично болните и възрастните хора. За да гарантират услугите да се предлагат възможно най-близо до нуждаещите се, от „Демократична България“ ще продължат децентрализацията на социалните услуги, като ще прехвърлят към общините реални права и бюджети. 

Образованието е другият ключов приоритет в програмата на формацията, като акцентът е поставен върху изграждането на умения у децата, така че наученото да отговаря на нуждите на съвременната икономика и общество. „демократична България“ залага увеличаване на държавното финансиране за ранна грижа, предучилищно и училищно образование до 4% от брутния вътрешен продукт (БВП), а дигитализацията е един от най-важните елементи, които да изведат образованието на нужното високо съвременно ниво.

Вижте ТУК цялата програма на „Демократична България“ в социалната сфера, част от „Плана за рестарт на правовия ред и радикална модернизация.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Стефан 18:27, 30 мар 21

Най-много за децата на ДБ да стане най-доброто място като почнат да точат държавни средства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама