Хотелиерите с жалба до съда заради заповед на здравния министър

15:25, 01 апр 21 25 2143 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) входира жалба във Върховния административен съд (ВАС) заради затварянето на спа центровете и заведенията в хотелите и другите места за настаняване. Те се оплакаха, че след тази забрана на тях не са им предложени каквито и да е компенсации. А това, че са били формално отворени не им е помогнало по никакъв начин, защото реално не са могли да извършват дейност.

Според хотелиерите в заповедта на здравния министър личи, че не е добре запознат със спецификите на сектора. Те твърдят, че затварянето на спа центровете, басейните и всички заведения в местата за настаняване е в пълно противоречие на разписаните в Закона за туризма изисквания за тяхната дейност.

Въпреки усилията на хотелиерите да обслужат своите клиенти с доставки на храна и питиета по стаите, това на практика бе невъзможно, тъй като гостите закусват, обядват и вечерят в един и същи за всички посетители часови пояс, а за да бъдат обслужени качествено за всеки две стаи реално трябваше да бъде осигурен по един сервитьор. Подобно количество персонал не е предвиден и при пълна заетост на хотелите. Това заедно със затворените спа центрове доведе до понижаване на нивото на хотелските услуги, откази от резервации и преки загуби за бизнеса, които държавата не компенсира по никакъв начин“, посочват от асоциацията. Хотелите през последната година бяха буквално оставени да оцеляват „на мускули“, подчертават от БХРА.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама