„Тренд”: Седем партии влизат в парламента

16:30, 01 апр 21 / Новият парламент 25 2044 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

7 партии имат шанс да влязат в следващия парламент. ГЕРБ увеличава дистанцията си спрямо БСП, достигайки близо 7% преднина. Относно избирателната активност се очаква между 2,5 и 2,9 милиона гласоподаватели да отидат до урните. Това сочи проучване на „Тренд“. 

Данните са от национално изследване на пълнолетното население на страната, което е проведено в периода 26-30 март 2021 г. по поръчка на Nova Broadcasting Group. Интервюирани са 1005 пълнолетни лица по метода „лице в лице“. 

Снимка: „Тренд“

На финала на предизборната кампания не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи спрямо предишните месеци. ГЕРБ остава първа политическа сила с 28.6% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори. Отчита се увеличаваща се дистанция между първите две партии, дължаща се на лека ерозия в подкрепата за БСП (21.8%). Третото място се оспорва от „Има такъв народ“ и ДПС, получавайки съответно 12.6% и 12.4% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори. Симпатизантите на ДПС са по-силно мобилизирани и при евентуална по-ниска активност тяхната относителна тежест може да се окаже по-голяма от тази на „Има такъв народ“.

„Алфа Рисърч“: Три дни преди вота ножицата между ГЕРБ и БСП става 8%

Пета политическа сила остава „Демократична България" с 5.9% от заявилите, че ще гласуват. В рамките на кампанията се отчита лек ръст на „Изправи се! Мутри вън!“ достигайки 4.8% подкрепа. ВМРО (4.3%) е седмата партия, която е с реални възможности за представителство в следващото Народно събрание.

Въпреки че се регистрира ръст в рамките на кампанията в стойностите на Патриотична коалиция „Воля-НФСБ“, резултатът им (3.2%) остава под парламентарната бариера. По-надолу в подредбата личат „Възраждане“ с 1.6%, АБВ с 1.1% и „Републиканци за България" с 1.1%.

„Екзакта“: 52% от избирателите се интересуват от програмите на партиите

Сред заявилите, че ще упражнят правото си на глас, 15% все още се колебаят за кого ще гласуват на предстоящите избори, докато 85% са решили вече. 47% от всички запитани декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори, докато малко под една пета се колебаят. Усложнената епидемична обстановка вероятно ще има своето негативно влияние върху активността и се очаква между 2,5 и 2,9 милиона български граждани да упражнят правото си на глас.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 BoLeto 17:22, 01 апр 21

Републиканци за България със сигурност ще бъдат изненадата на вота. Трябва да гласуваме активно, само така промяната ще дойде. Успех на 04.04!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама