Светият Синод за Дионисий: Забранено му е богослужение, тече наказателна процедура

18:05, 01 апр 21 25 2005 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

На архимандрит Дионосий е наложена забрана за извършване на богослужение и той не може да бъде изразител на становища на църквата. Освен това срещу него е започната и църковно-наказателна съдебна процедура за извършени тежки провинения. Това се казва в писмо на Светия Синод до ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на партията. 

Снимка: БГНЕС

Въпреки наложеното му през 2017 г. наказание, архимандрит Дионисий продължава и до днес със своите клеветнически твърдения да проявява публично грубо и непочтително отношение към Българския патриарх и към Светия Синод, да хули в своите политически „проповеди“ и медийни изяви българските архиереи и да служи по този начин за съблaзън на народа Божи“, се казва в писмото на Светия Синод. Оттам допълват, че всички изказвания, действия и призиви на Дионисий следва да се считат за частно мнение, което по никакъв начин не изразява позицията на Българската православна църква.

Припомняме, че по-рано тази седмица ГЕРБ се обърна с молба БПЦ да се произнесе какво е нейното отношение към архимандрит Дионисий и дали неговото расо и кръст се съвместяват с политическата му дейност. Причината бе редовното му участие в протестите срещу правителството, организирани от майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“. Преди дни те опънаха черен транспарант пред дома на премиера Бойко Борисов. Въпреки че той не живее на този адрес по време на премиерския си мандат, къщата се използва от семейството на дъщеря му. 

Още по време на протестите миналото лято Св. Синод излезе със същата позиция. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама