„Екзакта“: В парламента могат да влязат 6, 7 или 8 партии

14:00, 02 апр 21 / Новият парламент 25 5368 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Интензивното разпространение на коронавируса у нас е фактор, който може да повлияе за намаляване на електоралната активност сред хората, които изпитват притеснения за здравето си. Това води до допускането, че ще гласуват под 3 млн. избиратели, най-вероятно между 2,6 и 2,8 млн. души.

Очевидно на тези избори ще регистрираме някакво съотнасяне между страховите нагласи, породени от коронавируса, протестните нагласи, поддържани от лятото на 2020 г. насам и нагласите в подкрепата за статуквато. Вирусът е фактор в изборната надпревара, който ще остави в пасивна позиция немалко хора с иначе разнообразни политически симпатии и активна гражданска позиция. Това сочат резултатите от национално изследване на „Екзакта Рисърч Груп“.

Изследвани са 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда, в 92 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано „face to face” интервю. Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на „Екзакта Рисърч Груп”. Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%.

Изследването регистрира дял на твърдо решилите да гласуват, близък до 45%. До деня на вота от „Екзакта” очакват известен ръст на подкрепата за ГЕРБ и за „Има такъв народ“, и задържане на електоралните дялове на БСП и „Демократична България“.

Графика: „Екзакта”/ дяловете на партиите, които получават над 4% към 29 март

В парламента реално могат да влязат 6, 7 или 8 партии. Финалната фаза на кампанията ще е решаваща за представянето на ВМРО и „Изправи се! Мутри вън!“. Възможно е още една партия да атакува 4%-овата бариера в края на кампанията.

Броят на формациите, които ще бъдат представени в българския парламент, зависи до голяма степен от избирателната активност, но главно от твърдостта на електоратите на по-малките формации.

„Воля-НФСБ” е новосформирана коалиция, макар и с добре познати лидери. В рамките на кампанията „Екзакта“ регистира покачване на подкрепата към тази формация. Ако подобна тенденция се запази до деня на вота, коалицията има шансове за добро представяне.

Изненада може да поднесат и Републиканци за България, които чрез интензивна кампания увеличават разпознаваемостта и подкрепата си. Точното измерване по социологически път на техния електорат е затруднено поради регионална специфика и заради хипотезата за скрит вот.

Възраждане, АБВ, КОД и Атака получават в изследването дялове от порядъка на около и малко над 1%.

Коректно е мандати да се изчисляват след като има яснота по това колко партии влизат в 45-ия състав на българския парламент.

Екзакта Рисърч Груп” провежда своите национални проучвания на територията на България, поради което данните не включват вота извън страната.

Напишете коментар
Коментари: 7
1 Анонимен_чич 14:27, 02 апр 21

Ще има изненади на тези избори! 04.04.№21!

2 Анонимен 14:31, 02 апр 21

Надявам се изненадата да са Републиканци

3 Жан 15:05, 02 апр 21

Тези проучвания са относителна работа.Крайният резултат наистина ще изненада всички.Републиканци ще влязат в парламента!

4 Stan 16:01, 02 апр 21

Не се интересувам, за да не ми влияят на мнението. Ясната евроатлантическа ориентация на Републиканци ме печели, така че... 21!

5 Жаки 16:12, 02 апр 21

Не мисля, че ще повлияе на разумно мислещите това проучване! Промяна ни трябва и нека всички покажем, че я искаме!

6 Борил 18:26, 02 апр 21

Много социолози подценяват Републиканци за България, но вероятността те да са изненадата на тези избори е голяма!

7 Мирко 18:02, 03 апр 21

Има такъв народ е 2-ра политическа сила...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама