Изборни проблеми: Прекратиха машинното гласуване във Великотърновско

18:30, 04 апр 21 / Новият парламент 25 3629 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България избира 45-ото обикновено Народно събрание в необикновено време. Изборите днес не приличат на нито едни досега. За първи път гласуваме в условия на пандемия, за първи път от 12 години насам парламентарните избори са редовни, а не предсрочни. За първи път в секции с над 300 гласоподаватели се гласува машинно. Рекорден е броят на желаещите да гласуват българи зад граница. За първи път и откритите в чужбина секции са толкова много. Изборният ден съвпада и с деня, в който католици и арменци честват Великден.

Проследихме какви проблеми съпътстват изборния ден у нас и пред какви предизвикателства се изправиха участниците в процеса.

Избори по време на пандемия: Гласуваме за 45-ия парламент

Проблеми с машините

ЦИК прекрати гласуването с машини в целия 4-ти МИР Велико Търново. Проблемът възникна около два часа след началото на изборния ден, след като една от политическите партии подаде жалба заради грешка в листата. Оказа се, че листата с кандидати е объркана в софтуера при залагането му в машинното гласуване и преференциите не отговарят на имената в списъка. От комисията са разпоредили да бъде изготвен частичен протокол за тези, които вече са гласували машинно, а гласуването да продължи единствено с традиционната хартиена бюлетина.

Софтуерен проблем с машините за гласуване и в Добрич. От ЦИК са проверили подадените сигнали за проблеми с машинното гласуване, част от които не са отговаряли на реалността. Така комисията е решила изборният ден в Добрич да продължи и с машини. 

В ЦИК са постъпили около 20 сигнала от РИК-ове за неработещи машини и около 38 сигнала за проблеми с машинния вот от граждани. Сигналите от РИК вече са проверени, а останалите тепърва ще се проверяват. 

От комисията обобщават, че избирателите като цяло се справят с машинното гласуване. Говорителят Димитър Димитров подчерта, че принципно подадените с машина гласове не се губят. "Машината може да бъде стопирана - по външни обстоятелства или по желание на членовете на секционната комисия, да се прекрати функционирането, например да няма захранване или да има друг проблем. Това обаче не означава, че подадените гласове преди момента на прекратяването не се отчитат. Не! Те остават записани", заяви той. 

От 9400 машини около 400 по една или друга причина не се използват. За сравнение през 2019 г. при 3000 машини 27 са били неработещи, уточниха от ЦИК. 

Глоби за медии

В комисията има подадени сигнали и за агитация в социалните мрежи, както и за публикуване на резултати от допитвания в медии. Публикациите в мрежите не попадат под контрола на ЦИК, но тези в медиите са нарушение на Изборния кодекс, макар и да са в индиректен вид. 

Избирателната комисия вече има решения, с които глобява три медии. Предстои да се произнесе и по още такива сигнали. 

Проблем с избирателната активност

Избирателната комисия имаше проблем с оповестяването на данните за общата избирателна активност. От ЦИК не успяха да обяснят на какво се дължи забавянето, а първите данни бяха съобщени миниути преди 12.00 часа - с близо час закъснение от традиционния график.

Проблем с химикала

Проблем, но не с машините, е имало и в Бургас, където в една секция са предоставили на гласоподавателите химикали с черен вместо със син цвят. От ЦИК обявиха, че ще излезат с указания, да се зачетат тези бюлетини.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама