Как гласуват българите зад граница?

20:00, 04 апр 21 / Новият парламент 25 2671 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

На днешните парламентарни избори българите в чужбина могат да гласуват в общо 69 държави. Рекорден брой наши сънародници зад граница са изявили желание да упражнят правото си - 87 216 души. Това е почти двойно повече в сравнение с последните парламентарни избори през 2017 г.

Рекорд отбелязва и броят на разкритите избирателни секции извън пределите на страната - 465. Най-много секции има в Германия – 69, а най-много заявления за гласуване са подадени в Турция.

Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще продължи цели 33 часа. Първи започнаха да гласуват сънародниците ни в Нова Зеландия, а последни до урните ще отидат българите в САЩ. Общото обаче е, че навсякъде по света изборите се провеждат в условия на пандемия и ограничения. Съвпадането на датата на изборите с католическия Великден също създава известни затруднения за сънародниците ни зад граница.

Ето как протича изборният ден по места и с какви трудности се сблъскаха българите в чужбина при гласуването:

Гърция - работодатели не пускат наши сънародници да гласуват

Българи в Атина не могат да упражнят правото си на вот. Те твърдят, че работодателите не им позволяват да излязат заради пандемията.

На този фон, в следобедните часове все още има опашки от желаещи да гласуват в секциите в гръцката столица. Налага се сънародниците ни да изчакват около и над час, за да могат да подадат гласа си. Някои от българите не са попълнили и необходимите електронни декларации, предаде Нова телевизия. 

Франция – една секция по-малко

От всички предвидени секции в чужбина само една няма да бъде отворена – в Моасак, Франция. Най-близката секция, в която сънародниците ни там биха могли да гласуват, е тази в Тулуза, която се намира на адрес: La Chapelle Saint-Michel 18, GrandeRue Saint Michel, 31400 Toulouse. Местните власти са мотивирали решението си със строгите мерки срещу коронавируса.

Безпрецедентен е интересът на българите във Франция към парламентарните избори. Пред сградата на българското посолство в Париж се извива опашка от около 50 човека, съобщи bTV.

Tурция - хаос и скандали в началото на изборния ден

Изборният ден в Турция започна с хаос и скандали заради декларациите, които трябва да се попълват от всеки български гражданин, решил да гласува в чужбина. В рамките на няколко минути членовете на изборната комисия промениха решението си къде трябва да се попълват декларациите от тези избиратели, които не са ги попълнили онлайн. В крайна сметка окончателното решение бе декларациите да се попълват в самата секция, което доведе до забавяне на процеса и образуване на опашки, предаде БНТ.

В Турция днес е в сила полицейски час, който не важи за българските избиратели. На места са организирани микробуси, които да ги превозват до изборните секции.

Белгия – проблеми с неявили се секционни членове

Всички 11 избиратели секции в Белгия отвориха врати, но в непълен състав. В някои от секции имаше проблеми с неявили се членове.

Навсякъде в Белгия избирателната активност е висока, като най-голяма опашка около обед имаше пред постоянното представителство на България в ЕС в Брюксел, съобщи БНТ.

Великобритания – за първи път само 35 секции

Въпреки че Обединеното кралство е една от държавите с най-много заявления за гласуване, там са разкрити едва 35 избирателни секции. Обяснението за това е, че след Brexit страната официално не е част от ЕС и има ограничения в броя секции.

От сутринта опашките пред българското посолство в Лондон не спират. Хората чакат по близо час, за да стигнат до урните, предаде bTV.

Испания, Германия – опашки от желаещи да гласуват

Голям интерес към изборите проявяват нашите сънародници в останалите европейски страни.

Опашки от желаещи да гласуват се извиха пред генералното консулство в Барселона.  Сънародниците ни изчакват по около 30-40 минути, за да упражнят правото си на глас.

Над час изчакват реда си да гласуват сънародниците ни в Германия, предаде БНР. Активността там е изключително висока, а страната е рекордьор по брой разкрити секции.

Австрия - нужда от допълнителни бюлетини

Във връзка с безпрецедентната избирателна активност в Инсбрук и Залцбург в Австрия в двата града да разпечатат допълнително общо 400 бюлетини, съобщиха от МВнР.

Целта е да бъде осигурена възможност на колкото може повече наши сънародници в чужбина да упражнят правото си на глас. Според предварителните анализи на база предходните избори през 2017 г. преди вота до двете избирателни секции бяха изпратени по 400 бюлетини. 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 ВИЦ НА ДЕНЯ 17:07, 04 апр 21

ВИЦ НА ДЕНЯ

- Гласува ли?
- Да.
- Атака - браво.
- Как разбра?
- Какво да разбера?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама