Избори в пандемия: Как гласуват болните от COVID-19

18:25, 04 апр 21 / Новият парламент 25 1577 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

България гласува за обикновено Народно събрание в необикновенна обстановка. Въпреки че здравният министър Костадин Ангелов бе категоричен, че изборите са безопасни, те се провеждат по време на третата вълна на коронавируса. Леглата са пълни, заразените стават все повече, но това не спира част от избирателите да упражнят правото си на вот.

Избирателна секция се формира във всяка болница с две или повече коронавирус отделения, ако те са на отделни етажи или в съседни сгради на една болница. Право на глас имат и лежащоболните с други болести. 

Гласуваме за 45-ия парламент

Ето как гласуваха хоспитализираните в родните ни болници:

ВМА

Във Военномедицинската академия (ВМА) без проблеми протича изборният ден. Там са предприети всички необходими мерки за безопасно осъществяване на процеса, съгласно приетия здравен протокол. Освен пациентите в „чистите клиники“ правото си на глас за народни представители могат да упражнят и настанените в 12-те COVID-звена на лечебното заведение. Служителите, които са на работа в неделния ден, също могат да гласуват в болницата, съобщиха от лечебното заведение. 

Пирогов

Пациентите на „Пирогов“ гласуват в две избирателни секции. Мобилна урна дава възможност на болните с COVID-19 да участват в избора. Предварително желание да го направят са заявили 107 пациенти. Там всеки новопостъпил също може да се включи във вота. Членовете на Секционната избирателна комисия са снабдени с най-висок клас защитна екипировка, посочиха от болницата.

В „Пирогов“ пациентите, които са настанени с други заболявания, както и дежурният персонал също могат да упражнят правото си на глас в отделна секция, която разполага с дезинфектанти и предпазни материали. До 11.00 часа в нея там са гласували 100 души. 

Александровска болница

По списък в лечебното заведение имат 250 избиратели - лекари, сестри и болни. Въпреки тежкото си състояние и страха от вируса, никой не се е отказал от поднесените бюлетини. Някои дори казват, че гласуват за първи път от години. Просто им е било много трудно да стигнат до урните, предаде БНТ. 

„Света София“ 

В МБАЛ „Света София“ изборният ден също е започнал спокойно и нормално, след добра предварителна организация. Там приетите за болнично лечение пациенти и дежурните екипи имат всичко необходимо, за да упражнят правото си на вот, отбелязват от болницата. 

„Царица Йоанна“

Гласуването в COVID отделението в лечебното заведение до последно беше под въпрос. За да бъде изпратена мобилна секция, трябваше да има поне 10 желаещи. В петък броят им е бил 9. В последния момент обаче и други са решили да гласуват, съобщи Нова телевизия. 

Как гласуват карантинираните?

283 са подвижните избирателни секции в страната. Гласуването се осъществява на постоянния адрес на заразените. Те могат да упражнят правото си на вот само с хартиена бюлетина.

Хиляди без право на глас...

За съжаление, не всички имат този шанс. Близо 15 хил. души, които са заразени с коронавирус, няма да имат право да гласуват. Причината е, че срокът за подаване на заявления за мобилни урни, предназначени да обслужват поставените под карантина, изтече на 31 март. Това означава, че всички с положителни тестове в трите дни до изборите няма как да упражнят правото си на глас, дори да искат. Към тях се прибавят и близките им, които също се поставят под задължителна изолация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама